Premiéri Nord Streamu 2 vyčítajú aj geopolitické dopady

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nord Stream
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 18. marca (WebNoviny.sk) – Premiéri deviatich stredo a východoeurópskych krajín vrátane Slovenska, ktorí poslali šéfovi Európskej komisie Jean Claude Junckerovi list, vyčítajú projektu Nord Stream 2 geopolitické dôsledky ako aj riziká energetickej bezpečnosti. V liste podľa tlačového odboru rezortu zahraničných vecí okrem toho šéfa komisie upozorňujú, že pripravovaný plynovod negatívne ovplyvní využiteľnosť existujúcej tranzitnej infraštruktúry prechádzajúcej cez región strednej a východnej Európy a najmä cez Ukrajinu. Realizácia projektu by podľa nich tiež zvýšila závislosť na už existujúcej prepravnej trase, čo nie je v súlade s cieľmi legislatívy Európskej únie ani jej záujmami.

Premiéri vyzdvihli význam záverov z decembrovej Európskej rady požadujúcich, aby každá nová energetická infraštruktúra bola plne v súlade s legislatívou Európskej únie a s cieľmi Energetickej únie,“ približuje obsah listu ministerstvo zahraničných vecí. Predsedovia vlád v ňom tiež zdôraznili, že zámer vybudovať plynovod Nord Stream 2 nie je v súlade s cieľmi Energetickej únie požadujúcimi diverzifikáciu prepravných trás, dodávateľov a zdrojov. Navrhovaný plynovod nepredstavuje ani nový zdroj dodávok plynu do Európskej únie, ani nového dodávateľa.

Po prípadnom vybudovaní plynovodu Nord Stream 2 by bola existujúca tranzitná infraštruktúra, najmä plynovody prechádzajúce cez Ukrajinu, obídená z tranzitu plynu. Takýto vývoj môže vytvoriť podmienky pre pokračujúcu destabilizáciu krajiny v susedstve Európskej únie, informujú v liste šéfa komisie. „Premiéri vyzývajú Európsku komisiu, aby v úzkej spolupráci s členskými štátmi Európskej únie použila všetky dostupné nástroje na zabránenie zhoršenia energetickej bezpečnosti Európskej únie,“ dodáva ministerstvo zahraničných vecí.

O zaslaní listu podpísaného premiérmi krajín Visegrádskej štvorky, pobaltských krajín, Rumunska a Chorvátska, informoval novinárov ešte vo štvrtok v Bruseli premiér Robert Fico. „Stále si o projekte plynovodu Nord Stream 2 myslíme, že je v rozpore s princípmi energetickej únie a súčasne je v rozpore s doterajšou politikou, ktorú vedieme voči Ukrajine,“ uviedol Fico. Vybudovanie plynovodu by podľa neho významne posilnilo postavenie Nemecka a Ruska, pokiaľ ide o zdroje plynu do Európy. Ukrajina by prišla o 2 mld. eur za tranzitné poplatky, Slovensko približne o 700 mil. eur. Slovensko tento projekt dlhodobo považuje za ekonomicky nepotrebný a politicky škodlivý.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico