Porovnanie platov. Kto zarába viac, muži alebo ženy?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 20. marca (WebNoviny.sk) – Slovenské ženy zarábajú o pätinu menej ako muži, presnejšie o 21,1 percenta, ukázali to údaje Eurostatu za rok 2014. Podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej to je viac ako európsky priemer. Ako ďalej uviedla pre agentúru SITA, v únii sú platy žien o 16 percent nižšie ako platy mužov.

„Treba však poznamenať, že na mzdy mužov a žien sa prihliada zo širšieho hľadiska a nie z pohľadu konkrétnych pozícii. Ak by sme teda porovnávali identické pozície, platové rozdiely medzi pohlaviami by neboli také výrazné,“ vysvetlila.

Najvýraznejšie rozdiely v ohodnotení mužov a žien sú v Estónsku, kde ženy zarábajú o 28 percent menej ako muži. V porovnaní so Slovenkami sú na tom horšie aj ženy v Rakúsku, Česku a Nemecku.

Medzi jednotlivými hospodárskymi odvetviami existujú veľké platové rozdiely

Slovensko však patrí do prvej päťky krajín Európskej únie, v ktorých sú rozdiely medzi zárobkami žien a mužov viac než pätinové. „Zlatú medailu za rodovú rovnosť by si zaslúžilo Slovinsko, kde ženy zarábajú približne o tri percentá menej ako muži. Len o málo horšia je v tomto smere situácia na Malte, kde je rozdiel v platoch približne päťpercentný,“ priblížila Glasová.

Hrubú mzdu do 500 eur na svojej výplatnej páske má na Slovensku 17 percent mužov a štvrtina žien. Menej ako 800 eur v hrubom mesačne zarobí približne 47 percent mužov, no 62 percent žien. Plat vyšší ako 1500 eur dostáva 15 percent Slovákov a sedem percent Sloveniek. Medzi jednotlivými hospodárskymi odvetviami existujú veľké platové rozdiely.

Najvýraznejšie sú medzi mužmi a ženami v oblasti finančných a poisťovacích služieb, kde ženy zarábajú v priemere o 36 percent menej ako muži. Nasleduje oblasť informácií a komunikácií a priemyselná výroba, v tomto prípade majú ženy na výplatných páskach približne o 30 percent nižšiu sumu.

Približne štvrtinový rozdiel v platoch mužov a žien je vo veľkoobchode, maloobchode či v zdravotníctve. Existujú však aj odvetvia, kde ženy zarábajú aspoň o pár percent viac ako muži, ide o odvetvie ostatných služieb a odvetvie dodávok vody a odvozu odpadových vôd.

Rozdiely v zárobkoch majú na svedomí viaceré faktory

Rozdiely v platovom ohodnotení existujú podľa Jany Glasovej aj z hľadiska veku. Najmenšie rozdiely v platoch, približne desatinové, sú medzi mužmi a ženami vo veku do 25 rokov. „Následne sa nožnice viac a viac roztvárajú a vo vekovej skupine 35 až 44 rokov zarábajú ženy o 27 percent menej ako muži. Potom sa s pribúdajúcim vekom rozdiely pomaly stierajú a vo veku nad 65 rokov sú platy žien o 19 percent nižšie ako platy mužov,“ uviedla pre agentúru SITA.

Rozdiely v zárobkoch majú na svedomí viaceré faktory. Svoju úlohu zohráva historický vývoj, pre ktorý vnímame muža ako živiteľa rodiny, vysvetlila Glasová. Ďalším faktorom je aj to, že ženy v určitom období svojho života odchádzajú na materskú dovolenku, ich profesionálny život má „pauzu“ a ich príjem stagnuje.

Ženy sa takisto podľa jej slov často ani nezaujímajú o manažérske, riadiace a lepšie platené pozície práve preto, že uprednostňujú starostlivosť o rodinu. Údaje Štatistického úradu SR potvrdzujú, že medzi zákonodarcami a na riadiacich pozíciách nájdeme 30 až 40 percent žien. Platí to aj medzi podnikateľmi, kde na desať pracujúcich Slovákov pripadá sedem mužov a tri ženy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Poštová banka