Do daňových rajov odišlo za desať rokov 4 701 firiem

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 2. apríla (WebNoviny.sk) – V roku 2015 v porovnaní s rokom 2005 narástol počet slovenských spoločností, ktoré sídlia v daňových rajoch o 211 %. Do krajín s priaznivým daňovým prostredím odišlo za desať rokov 4 701 spoločností z 231 tisíc právnických subjektov registrovaných na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu poradenskej a dátovej spoločnosti Bisnode o odlive slovenských firiem do daňových rajov.

Najväčší percentuálny nárast, 19 %, odchodu firiem do daňových rajov nastal medzi rokmi 2006 a 2007 počas prvej vlády Roberta Fica, keď odišlo celkovo 2 153 firiem. „Podnikatelia reagujú na zmeny veľmi citlivo. V tom čase totiž vláda avizovala zmeny v biznis prostredí a netajila sa svojimi cieľmi – výrazne zvýšiť kontrolu firiem a rovnako aj výber daní,“ uviedol konzultant spoločnosti Bisnode Milan Seliak. Na druhej strane najväčší medziročný odliv v samotnom počte spoločností bol v roku 2012, keď predčasne padla vláda Ivety Radičovej a do daňových rajov odišlo 3 734 firiem, čo bolo o 566 spoločností viac ako rok predtým.

Podľa Bisnode bude odchod slovenských firiem do daňových rajov pokračovať aj napriek tomu, že tlak únie na výmenu informácií medzi jednotlivými krajinami výrazne rastie. Motivácie odchodu firiem sa budú podľa Bisnode meniť na základe aktuálnych zmien na Slovensku. „Pokiaľ bude rásť daňové zaťaženie, tak firmy budú odchádzať do destinácií s nízkym zdanením. A ak sa bude často meniť legislatíva, tak dajú prednosť krajinám, ktoré budú ochraňovať vlastníctvo firiem,“ uviedol Seliak.

Do top trojice destinácií pre slovenské firmy patria podľa Bisnode Holandsko, Spojené štáty americké a Cyprus. Tam si svoj daňový domicil od roku 2005 do roku 2015 umiestnilo až 3 121 spoločností, a teda 66 percent z celkového počtu. V prospech Holandska hovoria dva veľké plusy. Keďže ide o členský štát Európskej únie, firmy sa tak vyhnú plateniu zrážkovej dani. Rovnako holandský domicil využívajú najmä holdingové zoskupenia, nakoľko nemusia platiť daň z dividend. „Spojené štáty sa vyznačujú vysokou mierou anonymity vlastníctva. Príkladom je napríklad štát Delaware či Florida. USA sú však zaujímavé aj nižšími daňami, rovnako sú firmy sídliace za Atlantikom pre svojich partnerov dôveryhodnejšie,” spresnil Seliak.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia