Štát zatiaľ odkúpil pohľadávky 341 veriteľov Váhostavu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Začiatok razenia tunela Svrčinovec
Začiatok razenia tunela Svrčinovec, ktorý je súčasťou úseku diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité - štátna hranica SK/PL za účasti predstaviteľov Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, Národnej diaľničnej spoločnosti. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 5. apríla (WebNoviny.sk) – Štátna spoločnosť Slovenská reštrukturalizačná, s. r. o. k 31. marcu nadobudla pohľadávky 341 pôvodných nezabezpečených veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a.s. (Váhostav) v celkovej výške 22,603 mil. eur za odplatu 10,654 mil. eur. Agentúru SITA o tom v utorok informoval konateľ Slovenskej reštrukturalizačnej Peter Miššík s tým, že do 24. marca bolo doručených celkovo 437 žiadostí o odkúpenie pohľadávok veriteľov Váhostavu.

„Konečný počet sa dozvieme, keď nám SZRB, a. s. (Slovenská záručná a rozvojová banka) doručí 7. apríla žiadosti podané do konca marca. Počet uzavretých, vyplatených a zverejnených zmlúv bude známy najskôr začiatkom júna,“ uviedol Miššík. Všetky doteraz uzavreté zmluvy sú zverejnené v Centrálnom registri zmlúv. Žiadna z tzv. schránkových firiem registrovaných v zahraničí podľa konateľa nepodala žiadosť o odkúpenie pohľadávok. Slovenská reštrukturalizačná bude žiadať splatenie odkúpených pohľadávok od Váhostavu. „Naša spoločnosť bude v súlade s predmetom činnosti vymáhať všetky nadobudnuté pohľadávky od dlžníkov,“ dodal Miššík.

O odkúpenie pohľadávok mohlo požiadať 670 veriteľov

O odkúpenie svojich pohľadávok štátnou firmou mohlo požiadať 670 veriteľov Váhostavu, zväčša firiem, od zverejnenia výzvy vlani 23. septembra počas šiestich mesiacov do 31. marca tohto roka. Mohli tak urobiť v regionálnych zastúpeniach Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, a.s. v Bratislave, Žiline a Liptovskom Mikuláši. Slovenská reštrukturalizačná za odkúpené pohľadávky veriteľom zaplatila, resp. ešte zaplatí 50 % ich hodnoty, maximálne však dvestotisíc eur. Nezabezpečení veritelia získali späť rýchlo aspoň polovicu svojich peňazí, inak by na splatenie 50 % pohľadávok priamo od Váhostavu museli čakať desať rokov.

Váhostav zo sféry vplyvu veľkopodnikateľa Juraja Širokého staršieho má na základe reštrukturalizačného plánu z minulého roka vyplatiť nezabezpečeným veriteľom za päť rokov 18,75 %, čiže 19,62 mil. eur z ich pôvodných pohľadávok v objeme 104,7 mil. eur. Sedem tzv. schránkových firiem má pohľadávky vo výške zhruba 39 mil. eur. Po ďalších piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť pohľadávok do 50 % ich hodnoty. Zvyšná polovica je majetkové právo veriteľov na 49 % akcií Váhostavu alebo na vlastné zdroje spoločnosti. Podiel vo Váhostave by tak na základe získaných pohľadávok mohol získať aj štát.

Slovenskú reštrukturalizačnú založili v júli

Slovenskú reštrukturalizačnú pre odkupovanie pohľadávok veriteľov založilo ministerstvo financií vlani v júli. Spoločnosť získala od ministerstva financií na tento účel 20 mil. eur z peňazí určených pôvodne pre banky v prípade problémov. Spoločnosť má základné imanie 855 tis. eur, vznikla na čas neurčitý s predpokladanou dobou existencie desať rokov a v predmete činnosti má uvedené faktoring a forfaiting v rozsahu voľnej živnosti.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru SR v polovici marca vzniesol obvinenie voči trom osobám z prostredia bývalého manažmentu Váhostavu pre podozrenie zo spáchania trestného činu zvýhodňovania veriteľa v rámci reštrukturalizácie. Svojím konaním mohli spôsobiť škodu najmenej vo výške takmer 7 mil. eur. Prednostne mali vyplácať faktúry niektorým dodávateľom na úkor iných.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Váhostav - SK