Štát zatiaľ odkúpil pohľadávky 341 veriteľov Váhostavu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Začiatok razenia tunela Svrčinovec
Začiatok razenia tunela Svrčinovec, ktorý je súčasťou úseku diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité - štátna hranica SK/PL za účasti predstaviteľov Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, Národnej diaľničnej spoločnosti. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 5. apríla (WebNoviny.sk) – Štátna spoločnosť Slovenská reštrukturalizačná, s. r. o. k 31. marcu nadobudla pohľadávky 341 pôvodných nezabezpečených veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a.s. (Váhostav) v celkovej výške 22,603 mil. eur za odplatu 10,654 mil. eur. Agentúru SITA o tom v utorok informoval konateľ Slovenskej reštrukturalizačnej Peter Miššík s tým, že do 24. marca bolo doručených celkovo 437 žiadostí o odkúpenie pohľadávok veriteľov Váhostavu.

„Konečný počet sa dozvieme, keď nám SZRB, a. s. (Slovenská záručná a rozvojová banka) doručí 7. apríla žiadosti podané do konca marca. Počet uzavretých, vyplatených a zverejnených zmlúv bude známy najskôr začiatkom júna,“ uviedol Miššík. Všetky doteraz uzavreté zmluvy sú zverejnené v Centrálnom registri zmlúv. Žiadna z tzv. schránkových firiem registrovaných v zahraničí podľa konateľa nepodala žiadosť o odkúpenie pohľadávok. Slovenská reštrukturalizačná bude žiadať splatenie odkúpených pohľadávok od Váhostavu. „Naša spoločnosť bude v súlade s predmetom činnosti vymáhať všetky nadobudnuté pohľadávky od dlžníkov,“ dodal Miššík.

O odkúpenie pohľadávok mohlo požiadať 670 veriteľov

O odkúpenie svojich pohľadávok štátnou firmou mohlo požiadať 670 veriteľov Váhostavu, zväčša firiem, od zverejnenia výzvy vlani 23. septembra počas šiestich mesiacov do 31. marca tohto roka. Mohli tak urobiť v regionálnych zastúpeniach Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, a.s. v Bratislave, Žiline a Liptovskom Mikuláši. Slovenská reštrukturalizačná za odkúpené pohľadávky veriteľom zaplatila, resp. ešte zaplatí 50 % ich hodnoty, maximálne však dvestotisíc eur. Nezabezpečení veritelia získali späť rýchlo aspoň polovicu svojich peňazí, inak by na splatenie 50 % pohľadávok priamo od Váhostavu museli čakať desať rokov.

Váhostav zo sféry vplyvu veľkopodnikateľa Juraja Širokého staršieho má na základe reštrukturalizačného plánu z minulého roka vyplatiť nezabezpečeným veriteľom za päť rokov 18,75 %, čiže 19,62 mil. eur z ich pôvodných pohľadávok v objeme 104,7 mil. eur. Sedem tzv. schránkových firiem má pohľadávky vo výške zhruba 39 mil. eur. Po ďalších piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť pohľadávok do 50 % ich hodnoty. Zvyšná polovica je majetkové právo veriteľov na 49 % akcií Váhostavu alebo na vlastné zdroje spoločnosti. Podiel vo Váhostave by tak na základe získaných pohľadávok mohol získať aj štát.

Slovenskú reštrukturalizačnú založili v júli

Slovenskú reštrukturalizačnú pre odkupovanie pohľadávok veriteľov založilo ministerstvo financií vlani v júli. Spoločnosť získala od ministerstva financií na tento účel 20 mil. eur z peňazí určených pôvodne pre banky v prípade problémov. Spoločnosť má základné imanie 855 tis. eur, vznikla na čas neurčitý s predpokladanou dobou existencie desať rokov a v predmete činnosti má uvedené faktoring a forfaiting v rozsahu voľnej živnosti.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru SR v polovici marca vzniesol obvinenie voči trom osobám z prostredia bývalého manažmentu Váhostavu pre podozrenie zo spáchania trestného činu zvýhodňovania veriteľa v rámci reštrukturalizácie. Svojím konaním mohli spôsobiť škodu najmenej vo výške takmer 7 mil. eur. Prednostne mali vyplácať faktúry niektorým dodávateľom na úkor iných.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Váhostav - SK