V panamských záznamoch je minimálne 115 slovenských klientov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Panama Papers
Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. apríla (WebNovinky.sk) – Odkrývanie spleti schránkových firiem z dokumentov panamskej spoločnosti Mossack Fonseca pokračuje aj s dosahom na Slovensko. České centrum pre investigatívnu žurnalistiku totiž v utorok informovalo, že v dokumentoch Panama Papers sa nachádza aj minimálne 115 záznamov klientov spojených so Slovenskom. Ďalšie mená sa objavujú aj v zoznamoch iných krajín, preto nie je vylúčené, že slovenských klientov panamskej firmy bude pribúdať.

Podľa utorňajšej správy až 95 klientov zo spomínaných 115 je spojených s firmou Green Carbon Renewables S.A. Hlavnou postavou v tomto prípade má byť podľa českých investigatívcov „známy biely kôň“ John Novák z kanadského Vancouveru, ktorý bol v rokoch 2004 až 2006 šéfom Kanadsko-slovenskej obchodnej komory a adresu mal uvedenú v Sládkovičove. Podľa záznamov mu pracovníci Mossack Fonseca však mali pri zakladaní Green Carbon Renewables na Britských panenských ostrovoch poradiť, aby do dokumentov neuvádzal svoju skutočnú adresu. O pár mesiacov neskôr už mal získať kartu monackého rezidenta.

Väčšina akcií firmy Green Carbon Resources patrí podľa správy Holanďanom z rovnakej adresy v Sládkovičove. V záznamoch sú však aj dve Srbky, z ktorých jedna, Olga Kiendler, bola vo vedení Hypo Alpe-Adria-Bank AD. Kauzu tejto spoločnosti detailne popísala vo svojich depešiach aj Wikileaks.

Jediným Slovákom, ktorého českí investigatívci spomedzi spomínaných 115 mien uvádzajú, je Milan Hošek, ktorý dlhodobo obchoduje s cennými papiermi, venuje sa investičnému poradenstvu a blogovaniu. Podľa správy Hošek v deväťdesiatych rokoch získal minoritné balíky akcií viacerých privatizovaných spoločností spájaných s rôznymi škandálmi. Minimálne v minulosti bol akcionárom VÚB Kupónu, 1. aj 2. garantovanej, či Plastiky Nitra. Vlastnil aj akcie strojárskeho holdingu Sitno.

Hošek je investorom a prevádzkovateľom webovej stránky akcionar.sk, kde sa venuje investičnému poradenstvu. Pôsobil aj v občianstvom združení Ochranné spoločenstvo minoritných akcionárov. V rámci neho spochybňoval napríklad speňažovanie majetku 1. garantovanej spojenej s J&T, ktorá vlastnila napríklad štúdio Koliba, či podiel v Nováckych chemických závodoch. „Milan Hošek mal byť podľa slovenského zoznamu spolu s Marekom Rosom a Ivanou Rosovou v seychelskej firme AI ASSETS LTD,“ uvádza České centrum pre investigatívnu žurnalistiku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia