Grécky minister znížil odhad príjmov z privatizácie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Foto: ilustračné, Thinkstock

BERLÍN 5. apríla (WebNoviny.sk) – Je možné, že Grécko privatizáciou získa iba 6 mld. alebo 7 mld. eur, čo je necelá polovica oproti teraz odhadovaným privatizačným príjmom krajiny a iba zlomok v porovnaní s pôvodným plánom nadobudnúť privatizáciou 50 mld. eur.

Povedal to v utorok grécky minister hospodárstva George Stathakis. Privatizácia bola kľúčovým bodom v rámci programov zahraničnej núdzovej pomoci pre Grécko, ale doteraz z nej krajina získala iba slabé príjmy pre politický odpor a byrokraciu.

„Myslím si, že sme sa všetci zhodli, že predstava 50 mld. eur z privatizácie bola jednoducho ďaleko od reality,“ uviedol minister na nemecko-gréckom ekonomickom fóre v Berlíne. Stathakis konštatoval, že grécka vláda sa v súčasnosti snaží privatizáciou získať približne 15 mld. eur, ale doteraz za predaj štátneho majetku dostala iba 2,5 mld. eur.

Grécko chce, aby jeho zahraniční veritelia rýchlo ukončili revíziu programu núdzovej pomoci a uvoľnili pre Atény približne 5 mld. eur. Stathakis dodal, že grécka vláda v parlamente presadí dôchodkovú a daňovú reformu bez veľkých problémov ihneď po revízii programu pomoci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia