Spoločnosť MILK-AGRO investuje do videokonferencií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: MILK-AGRO, spol. s.r.o.

BRATISLAVA 25. apríla (WBN/PR) – Organizácie všetkých veľkostí používajú videokonferencie častejšie a pre viac rôznych účelov. Správa IDC z roku 2014 konštatuje nárast využívania desktopových a mobilných video-nástrojov pre spoluprácu medzi firmami všetkých veľkostí – 44% opýtaných spoločností uviedlo, že v súčasnej dobe videokonferencie používajú, a ďalších 42% plánuje ich používanie v blízkej, či vzdialenejšej budúcnosti. Gigaom Research vo svojom reporte „Prečo sú videokonferencie kľúčové pre spoluprácu vo firmách (Why videoconferencing is critical to business collaboration) uvádza, že 87% vzdialených užívateľov zažíva pri používaní videokonferencií väčšie prepojenie so svojím tímom a firemnými procesmi.

Vďaka obrovskej úspore nákladov i času a optimalizácii nástrojov na spoluprácu popularita videokonferencií rastie aj na Slovensku. Svedčí o tom množstvo úspešných realizácií v rôznych segmentoch, najmä IT, finančníctve a školstve. Veľké videokonferenčné siete využívajú strategické rozvodné a energetické podniky, niektoré organizácie verejnej správy a videokomunikáciu integruje takmer každý zahraničný investor vo svojich slovenských prevádzkach.

Sú však aj oblasti, ktoré výhody videokomunikácie nepoznajú, alebo ju využívajú skôr výnimočne. Do týchto oblastí môžeme zaradiť spoločnosti z oblasti cestovného ruchu, právne / personálne agentúry a väčšinu retail značiek a sietí.

Jednou z prvých spoločností zo segmentu „food-retailerov“, ktorá sa rozhodla investíciou do videokonferencií zefektívniť komunikačné a rozhodovacie procesy je spoločnosť MILK-AGRO, spol. s.r.o. Prvotnou požiadavkou vedenia spoločnosti bolo videokonferenčné prepojenie najvzdialenejších predajní zo západného a stredného Slovenska, hlavne kvôli úspore času a nákladov súvisiacich s cestovaním na pravidelné mesačné porady do centrály v Prešove. Technologickým integrátorom je spoločnosť Contineo s.r.o., ktorá po úvodných analýzach požiadaviek a existujúcej infraštruktúry, v lete 2015 zrealizovala pilotný projekt. V rámci neho sa inštalovala technológia Polycom® RealPresence® Desktop do 8 vzdialených predajní a skupinový videokonferenčný systém Polycom® RealPresence® Group 500 do zasadačky v centrále spoločnosti v Prešove. V centrále bolo do videokonferencie integrované ozvučenie, TV a projekcia zdieľaných prezentácií cez dva projektory. Súčasťou pilotného projektu bolo aj videokonferenčné prepojenie veľkoobchodného skladu v Košiciach, kde je inštalovaný menší skupinový systém Polycom® RealPresence® Group 310.

Prepojenie všetkých uzlov videokonferenčnej siete je riešené prostredníctvom „cloud“ služby, ktorá zabezpečuje riadenie zdrojov servera a multi-bodovú komunikáciu. „V štandardnom režime počas pravidelných mesačných porád je možné v jednom čase prepojiť až 10 uzlov naraz. Zapojené prevádzky však bežne komunikujú medzi sebou, alebo s centrálou aj mimo veľkých“ porád vysvetľuje Ing. Miroslav Pavlenko, IT manažér spoločnosti MILK-AGRO. „Projekt pokračuje i v súčasnosti, vo februári 2016 sme technológie Polycom® RealPresence® Desktop rozšírili do ďalších 42 predajní. Každá novootvorená predajňa sa automaticky vybavuje videokonferenčnou technológiou. Cieľom je prepojenie všetkých predajní a organizovanie video-porád v menších okruhoch resp. podľa spádových oblastí.“

Základom obchodnej činnosti spoločnosti MILK-AGRO, spol. s.r.o. je výroba a predaj vlastných mliečnych výrobkov, spoločnosť však aj s ostatným sortimentom úspešne obchoduje nielen na tuzemskom, ale i zahraničnom trhu. Predajne najprv otvárala vo východnej časti Slovenska a postupne rozšírila svoje pôsobenie na celé Slovensko. V súčasnosti prevádzkuje výrobu v Sabinove, 3 veľkoobchodné sklady v Prešove, Košiciach a Sabinove a viac ako 180 maloobchodných a 80 autorizovaných predajní po mestách a obciach celého Slovenska.

Spoločnosť Contineo s.r.o. je dodávateľom a integrátorom videokonferenčných technológií od roku 1998, s viac 400 inštalovanými systémami je považovaná za lídra v tejto oblasti. Od roku 2001 je certifikovaným partnerom výrobcu Polycom, ako GOLD partner od roku 2010. S koncernom CISCO Systems realizuje projekty na báze technológií Cisco TelePresence / Unified Collaboration. Od roku 2016 je aj slovenským partnerom spoločnosti PEXIP, ktorá vyvíja a poskytuje unifikovanú komunikačnú platformu Infinity. Softvérová platforma Infinity v sebe spája silu virtualizácie serverov, distribuovaného konferenčného riešenia a web-komunikačných prostriedkov. U zákazníkov, ktorí používajú nástroje Skype for Business spoločnosti Microsoft, Contineo plní úlohu distribútora a technologického garanta pre audio/videokomunikačné aplikácie Polycom a PEXIP technológií.

Contineo zabezpečuje aj videokonferenčné spojenia a prezentácie formou prenájmov a cloud služieb. Od roku 2001 zrealizovala prostredníctvom videokonferencie veľký počet prezentácií, vzdelávacích kurzov či medzinárodných stretnutí. Prenášalo sa aj niekoľko operácií, chirurgických zákrokov, či súdnych pojednávaní.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať