Popredné nemecké automobilky zvolávajú 630 tisíc vozidiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA, AP

BERLÍN 22. apríla (WebNoviny.sk) – Popredné nemecké automobilky Porsche, Volkswagen, Opel, Audi a Mercedes zvolávajú 630 tis. vozidiel, aby upravili softvér svojich dieselových motorov, ktorému sa dáva za vinu vysoké znečisťovanie.

Predstaviteľ nemeckej vlády uviedol, že automobilky budú upravovať svoje systémy riadenia motora. Firma BMW, ktorá skôr ako väčšina jej konkurentov investovala do technológií úspor paliva, nie je súčasťou zvolávania áut, uviedol vládny predstaviteľ.

Systémy riadenia motora a ich softvér sa začali podrobne kontrolovať už odvtedy ako Volkswagen v septembri minulého roka priznal, že inštaloval programy falšujúce testy emisii dieselových motorov. Hoci u nijakého iného výrobcu áut sa nezistilo používanie zariadení mariacich testy, regulátori a ochrancovia životného prostredia kritizujú široké využívanie systémov riadenia motora, ktoré vypínajú režim emisií s cieľom zlepšiť výkon motora a zväčšiť intervaly medzi údržbami.

Testy v Európe zistili, že niekoľko automobiliek využíva právnu medzeru umožňujúcu za určitých okolností zmierniť režim emisií s cieľom chrániť motor. Po rozsiahlych testoch nemecký úrad cestnej dopravy KBA vyslovil pochybnosti, či využívanie tejto právnej medzery je vždy odôvodnené a nevyhnutné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie AudiMercedesOpelPorscheVolkswagen