Volkswagen mal za rok 2015 prevádzkovú stratu 4,1 mld. eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

FRANKFURT 22. apríla (WebNoviny.sk) – Nemecká automobilka Volkswagen za minulý rok vykázala prevádzkovú stratu v sume 4,1 mld. eur.

Najväčšia európska automobilka totiž zaúčtovala negatívnu položku v sume 16,2 mld. eur, ktorá predstavuje náklady na urovnanie škandálu vyplývajúceho z falšovania emisií dieselových motorov. Bez zahrnutia jednorazových položiek skupina vlani dosiahla prevádzkový zisk 12,8 mld. eur. Volkswagen o tom informoval v piatok.

Manažment automobilky navrhol vyplatiť akcionárom dividendy v sume 0,11 eura na kmeňovú akciu a 0,17 eura na prioritnú akciu. Dividendy tak v snahe o redukciu nákladov klesli v porovnaní s minulým rokom, kedy automobilka z hospodárskych výsledkov za rok 2014 vyplatila dividendy vo výške 4,80 eura na kmeňovú akciu a 4,86 eura na prioritnú akciu.

Volkswagen ďalej v piatok uviedol, že nemôže zverejniť predbežné zistenia z vyšetrovania skúmajúceho, akú rolu zohrali vysokopostavení manažéri v emisnom škandále. Vyšetrovanie, ktoré realizuje právnická firma Jones Day, je v pokročilej etape a dokončiť sa má v štvrtom kvartáli, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Volkswagen