Nedostatok pracovnej sily v SR by mohli riešiť imigranti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Praca
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) – Väčšie otvorenie dverí kvalifikovaným pracovným migrantom a zahraničným študentom môže byť jedným z najrýchlejších a najefektívnejších opatrení na riešenie nedostatku voľnej pracovnej sily na Slovensku. Na spoločnom seminári Zastúpenia Európskej komisie v SR a inštitútu INEKO o potrebných zmenách v imigračnej politike to uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Poukázal pritom na to, že v súvislosti s ekonomickým oživením, vysokou štrukturálnou nezamestnanosťou, veľkým odlevom pracujúcich a študujúcich Slovákov do zahraničia, ako aj v dôsledku demografického vývoja bude obsadenie voľných pracovných miest na Slovensku narastajúcim problémom pre zamestnávateľov a brzdou ďalšieho rozvoja.

„Skúsenosti zo zahraničia dokazujú, že prijatie kvalifikovaných a vzdelaných pracovníkov zo zahraničia má celý rad pozitívnych vplyvov na ekonomiku a dlhodobú udržateľnosť verejných financií hostiteľskej krajiny,“ povedal Chrenek.

Pracovné podmienky sa nemôžu zhoršiť

Štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Branislav Ondruš upozornil na to, že v roku 2020 počet nových pracovných príležitostí prevýši počet absolventov prichádzajúcich na trh práce, čím sa problém s nedostatkom pracovnej sily na Slovensku ešte prehĺbi.

Zo strednodobého hľadiska preto treba podľa Ondruša otvoriť dvere aj pracovníkom zo zahraničia. Ako zdôraznil, prioritou vlády je nasýtiť potrebu pracovného trhu najskôr z domácich zdrojov, kde sú hlavné výzvy riešenie dlhodobej nezamestnanosti a prepojenie vzdelávania s potrebami pracovného trhu. „Imigrácia nemôže byť zneužitá na zhoršovanie pracovných podmienok, vrátane odmeňovania,“ povedal Ondruš.

Poslanec NR SR za stranu SaS a bývalý minister práce Jozef Mihál mu oponoval, že pracovný trh je už dnes nasýtený a pre zamestnávateľov je ťažké nájsť kvalifikovaných ľudí. „Netreba sa báť diskusie o otvorení pracovného trhu pre kvalifikovaných pracovníkov z tretích krajín,“ povedal. Ako dodal, v dôsledku starnutia obyvateľstva bude nutné pustiť na Slovensko ekonomických migrantov.

Cudzinci to u nás nemajú ľahké

Vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu v SR Zuzana Vatráľová na seminári upozornila, že Slovensko má už od roku 2011 definovanú migračnú politiku, ktorá dáva odporúčania na spružnenie ekonomickej migrácie. V praxi však tieto odporúčania nie sú realizované a pre cudzincov je ťažké dostať sa na náš pracovný trh.

Pre zdĺhavé administratívne opatrenia zamestnávateľ musí podľa nej čakať na zamestnanca z tretích krajín v priemere až 145 dní. Na Slovensko sa tak nedostanú aj cudzinci, ktorí by mohli vytvoriť nové pracovné miesta aj pre občanov Slovenska.

Podľa riaditeľa INEKO Petra Goliaša je jedným z efektívnych spôsobov imigrácie príchod zahraničných študentov na vysoké školy. „Počas štúdia sa naučia jazyk, spoznajú kultúru domácej krajiny, získajú kontakty a majú čas na hľadanie si práce,“ uviedol Goliaš.

Ako dodal, Slovensko napriek tomu študentov skôr vyváža, keď máme v Európskej únii najvyšší podiel vysokoškolských študentov, ktorí študujú v zahraničí. Súčasne na slovenských vysokých školách študuje len približne 6 % zahraničných študentov, čo je v medzinárodnom porovnaní podpriemer.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Branislav OndrušDušan ChrenekJozef Mihál