Firmy okolo Bašternáka mali štátne IT zákazky, tvrdí SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sloboda a Solidarita
Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 25. apríla (WebNoviny.sk) – Firmy okolo Ladislava Bašternáka a Mariana Kočnera, známych z kauzy Five Star Residence, mali podľa poslanca za SaS Jozefa Rajtára prepojenie na biznis so štátom v IT sektore. „Tí istí ľudia, ktorí sú zapojení v kauze Five Star Residence, v machináciách s bytmi a DPH, tak tí istí ľudia sú prepojení aj na predražené štátne zákazky v IT sektore. Je to jedna partička ľudí, ktorá robí machinácie s DPH, ktorá sa venuje predraženým IT zákazkám a jej súčasťou sú ľudia vo vláde, ktorí to celé kryjú s prestávkou už desať rokov,“ povedal v pondelok na tlačovej besede Rajtár.

Poslanec za SaS pripomenul, že od Ladislava Bašternáka, ktorý je podozrivý v prípade nadmerných daňových odpočtov súvisiacich s projektom Five Star Residence, si premiér Robert Fico prenajíma luxusný byt v komplexe Bonaparte. Rajtár upozornil aj na spoločnosť BG Invest a.s., v ktorej pôsobí brat Ladislava Bašternáka Peter, ďalej Peter Zemko, ktorý bol 50-percentným spoločníkom a konateľom vo firme REAL Štúdio K.F.A. Bratislava s.r.o. s Marianom Kočnerom a Jozef Gál. BG Invest podľa Rajtára vznikla v lete 2006 po nástupe prvej Ficovej vlády s cieľom robiť machinácie a získavať ďalšie zákazky.

Spoločnosť MICROCOMP – Computersystém s.r.o., v ktorej pôsobí Jozef Gál, Bašternákov partner v BG Invest, získala podľa Rajtára v roku 2010 zákazku za 1,9 milióna eur od ministerstva vnútra počas šéfovania Roberta Kaliňáka. Zákazky pre „partičku“ sú teda podľa Rajtára kryté aj samotným Kaliňákom. Spoločnosť MICROCOMP spolu s firmou ANEXT, ktorá je podľa Rajtára prepojená s Jánom Počiatkom, získali počas druhej Ficovej vlády zákazku za 12,8 milióna eur pre Štatistický úrad SR. Firma ANEXT je podľa poslanca za SaS aj subdodávateľom pre zákazku za vyše sto miliónov eur od finančnej správy, ktorú vedie František Imrecze.

Rajtár si myslí, že pokiaľ na finančnú správu nenastúpi krízový manažér podobne ako v zdravotníctve, bude finančná správa kolabovať a nebude vedieť reálne bojovať s daňovými únikmi. Podpredseda SaS Ľubomír Galko vyzval poslancov Siete a Mosta-Híd, aby zvážili podporu tretej Ficovej vlády a zabránili tak ďalšiemu rozkrádaniu peňazí daňových poplatníkov. Liberáli zo SaS pre podozrenia v prípade nadmerných daňových odpočtov súvisiacich s projektom Five Star Residence a podnikateľom Ladislavom Bašternákom iniciovali zvolanie mimoriadneho rokovania finančného parlamentného výboru. Rajtár na výbor žiada predvolať ministra financií Petra Kažimíra a prezident Finančného riaditeľstva SR Františka Imreczeho.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František ImreczeLadislav BašternákĽubomír GalkoMarián KočnerRobert Fico
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SRSaS Sloboda a Solidarita