Na troch tratiach sa od nedele mení nástup bez lístka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlaky
Foto: SITA/ AP

BRATISLAVA 12. mája (WebNoviny.sk) – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upravila od mája na troch tratiach pravidlá nastupovania do vlakov bez cestovného lístka. Ako ZSSK uviedla, ide o trate Trnava – Kúty, Čadca – Makov a Humenné – Stakčín. „Nástup do vlaku bez lístka je možný len do vozňa označeného oranžovou nálepkou Predaj cestovných lístkov. V uvedenom vozni treba počkať na vlakový personál. Obvykle ide o priestor v strednej časti vlaku,“ uviedla ZSSK. Nové pravidlá sa začnú plne uplatňovať od nedele 15. mája.

Ak cestujúci bez platného cestovného lístka nastúpi do vozňa, ktorý je označený červenou nálepkou „Nástup len s platným cestovným lístkom“, sprievodca mu vydá lístok s päťeurovou prirážkou. Ak nastúpi do vozňa s oranžovou nálepkou v staniciach, kde sa cestovné lístky nepredávajú, lístok má bez akejkoľvek prirážky. V stanici s otvorenou pokladnicou sa k platenému lístku pripočíta 1,50 eura a k lístku na bezplatnú prepravu tri eurá.

Nové pravidlá sa nevzťahujú na seniorov nad 70 rokov, na osoby s preukazmi ŤZP a ŤZP-S a imobilných cestujúcich s vopred objednanou prepravou. Takisto sa netýkajú cestujúcich, ktorí nastupujú s kočíkom s dieťaťom do priestoru na prepravu kočíkov a cestujúcich, ktorí nastupujú s bicyklom do priestoru s držiakmi na prepravu bicyklov.

Ako ďalej upozornila ZSSK, vozne s červenými alebo oranžovými nálepkami sa môžu objaviť aj na iných tratiach, tam však nebudú mať žiaden vplyv na poplatky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko