Úver cez web ponúkajú už aj kamenné banky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: banky.sk

BRATISLAVA 2. mája (WBN/PR) – Na internetových stránkach bánk môžete požiadať o úver online. V praxi to neznamená, že si pôžičku bez navštívenia pobočky naozaj vybavíte. Pri predschválených úveroch je to ešte ľahšie.

Ak by ste chceli od banky pôžičku bez toho, aby vás osobne videla na pobočke, dá sa to. Niekedy túto službu ponúkali iba online banky, dnes majú túto možnosť aj niektoré kamenné banky.

V online bankách ako mBank alebo Zuno Bank si klient banky vybaví úver od požiadania až po podpis úverovej zmluvy cez internet, pre nových klientov to však platiť nemusí.

V mBank požiadate o pôžičku cez internet a úverovú zmluvu tiež podpíšete priamo v internet bankingu. Ak ste nový klient banky, teda ešte u nej účet nemáte, budete musieť navštíviť aj pobočku. Účet v tejto internetovej banke si otvárať pri online úvere nemusíte, ale zíde sa vám. „Odporúčame to, keďže náš účet je zadarmo a môže z neho automaticky zbiehať mesačná splátka úveru,“ vysvetľuje Tomáš Palovský, hovorca mBank.

V Zuno bank si tiež o úver požiadate cez web, ale ak nie ste jej klient, musíte si online založiť aj účet, ktorý je aj v tejto banke zadarmo. Aktivujete si ho jednoducho prevedením malej čiastky na svoj nový účet. Následne vám naň banka zašle schválené peniaze z úveru. Zmluvu k účtu vám prinesie kuriér domov či do práce a podpíšete ju na mieste. Následnú zmluvu o úvere už môžete podpísať SMS-kódom. Požadované dokumenty k úveru môžete nahrať naskenované priamo do vášho internet bankingu alebo poslať emailom.

Úver cez webkameru

Z kamenných bánk zatiaľ ponúka online proces vybavenia úveru napríklad Slovenská sporiteľňa a VÚB banka, tá však iba pre svojich klientov.

V Slovenskej sporiteľni pre klientov banky stačí k procesu len internetbanking. Ak nie ste klientom, potrebujete aj webkameru. „Cez ňu si overíme totožnosť klienta vďaka občianskemu či vodičskému preukazu,“ vysvetľuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Ako to vyzerá v praxi, môžete vidieť v inštruktážnom videu. Proces je jednoduchý a netreba ani dodatočne podpisovať zmluvu u kuriéra. Všetky potrebné dokumenty podpíšete elektronicky vyhlásením a zakliknutím potrebných súhlasov. Na vaše overenie musíte ešte poslať banke jeden cent na účet. „Ide o zberný účet Slovenskej sporiteľne a táto transakcia slúži len na overenie klienta, následne mu cent vrátime,” vysvetľuje Cesnaková. Takže bežný účet si v banke zakladať nemusíte. Jediný limit pri tomto úvere je jeho výška. Požičať si môžete len do 6 000 eur.

Online iba niečo

V Tatra banke je čiastočne online iba spracovanie predschváleného spotrebného úveru, ktoré je len pre vybraných klientov banky. Funguje to tak, že v internet bankingu aj v mobilnej aplikácii sa vám zobrazí ponuka s konkrétnymi podmienkami úveru. Potvrdením súhlasu s týmito podmienkami priamo na internete si viete pôžičku načerpať do 5 minút. Zmluvy si potom môžete dať poslať cez kuriéra či do svojho internet bankingu.

Najnovšie začala aj UniCredit Bank ponúkať refinancovanie hypotekárnych úverov online. Všetky dokumenty k hypotéke si môžete naskenovať alebo odfotiť telefónom, a potom nahrať cez aplikáciu na webe banky. „Každý žiadateľ automaticky získa svojho Online bankára, ktorý ho bude sprevádzať celým procesom od vyplnenia žiadosti až po čerpanie úveru,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Podpísať úverovú zmluvu však už budete musieť ísť na pobočku, takže celý proces nie je online.

V iných kamenných bankách fungujú žiadosti o úver tak, že na webe vypíšete svoje kontaktné údaje a banka vám zavolá späť. Na dotiahnutie úveru do konca budete musieť navštíviť pobočku, kde od vás budú potrebovať doklady totožnosti a podpis na úverovú zmluvu. Takže iba časť procesu žiadosti o úver je online.

K peniazom cez internet sa dostanete skoro

Od požiadania o úver cez web až po príchod peňazí na účet môže prejsť niekoľko hodín alebo dní. Rýchlosť záleží nielen na banke, ale aj na vás – na tom, ako máte pripravené potrebné dokumenty a na tom, či ste klient banky alebo nie. „Ak ide o nášho klienta, vo väčšine prípadov má peniaze na účte do niekoľkých hodín,“ tvrdí Cesnaková.

V Zuno bank proces od potvrdenia žiadosti po samotné posúdenie trvá približne dva dni vrátane verifikácie potrebných dokumentov. „Čerpanie úveru je účinné ihneď po podpísaní zmluvy,“ uvádza Vladimír Trávniček, hovorca Zuno bank.

V mBank klient banky s vopred schváleným úverom dostane peniaze na účet už do niekoľkých minút od schválenia online žiadosti. „Nový klient alebo ten, ktorý úver nemá predschválený, získa prostriedky obvykle do dvoch dní, pričom záleží najmä na spolupráci klienta,“ vysvetľuje Palovský.

Portál BANKY.sk vznikol v roku 1998. Denne prináša aktuálne správy z bankového diania doma i v zahraničí. Okrem správ pravidelne ponúka exkluzívne rozhovory s top manažérmi bánk na Slovensku. Uľahčuje čitateľom orientáciu v bankových produktoch a pomáha im pri správnom výbere. Súčasťou portálu je aj odborné poradenstvo na aktuálne témy, kde sa čitatelia môžu dozvedieť viac o riešení svojich praktických otázok z oblasti bankových služieb. Okrem iného tam nájdete aj aktuálne kurzové lístky a finančné kalkulačky.
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Banky.sk