Na čele ŽSR skončil Dušan Šefčík, nahradí ho Tibor Šimoni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zeleznice
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 3. mája (WebNoviny.sk) – Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely (nominant za Sieť) v utorok odvolal generálneho riaditeľa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Dušana Šefčíka a na tento post vymenoval Tibora Šimoniho.

„Železnicu považujem za najrýchlejší, ekologický a moderný spôsob dopravy. Jej modernizácia je jednou z kľúčových priorít nového vedenia ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Potrebuje však nový impulz, ktorý očakávam v podobe nového generálneho riaditeľa, skúseného manažéra s výsledkami,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie minister Brecely.

Ministerstvo dopravy informovalo, že Šimoni pôsobil ako nezávislý odborník v oblasti efektívneho krízového manažmentu, prioritne v oblasti výstavby a energetiky. „Svoje vymenovanie vnímam ako veľkú manažérsku výzvu. Medzi moje priority bude patriť okrem modernizácie hlavných dopravných koridorov aj obnova významných regionálnych tratí a dlhodobo neriešený problém bratislavskej Filiálky,“ povedal Šimoni.

Nový generálny riaditeľ ŽSR v roku 2005 ukončil štúdium na European School of Management – ESCP Europe. V minulosti pôsobil ako generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Vojenské zdravotnícke zariadenia, a. s., v ktorej mal za úlohu zabezpečiť celkové ekonomické ozdravenie a finančnú stabilizáciu spoločnosti.

Šefčík sa stal generálnym riaditeľom ŽSR 1. januára 2015, keď vo funkcii vystriedal Štefana Hlinku. Na generálnom riaditeľstve štátneho správcu železničnej infraštruktúry pôsobil Šefčík najprv ako vedúci oddelenia controlingu (od 1. mája 2002 do 9. apríla 2008), neskôr ako námestník generálneho riaditeľa pre ekonomiku (od 10. apríla 2008 do 31. októbra 2010), asistent generálneho riaditeľa (od 1. novembra 2010 do 26. apríla 2012) a opäť námestník generálneho riaditeľa pre ekonomiku (od 27. apríla 2012 do 31. decembra 2014). Pred príchodom do ŽSR bol vrchným radcom na ministerstve dopravy, pôšt a telekomunikácií (od 1. septembra 1995 do 30. apríla 2002).

Nový minister dopravy v pôsobnosti rezortu už vymenil štyroch generálnych riaditeľov. Šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. Milana Gajdoša odvolal 8. apríla a riadením spoločnosti dočasne poveril ekonóma zo Siete Róberta Auxta. Generálneho riaditeľa štátnej spoločnosti Technická obnova a ochrana železníc, a. s. Petra Kunkelu odvolal 21. apríla a zároveň požiadal jej dozornú radu o urýchlené vykonanie kontroly v spoločnosti na základe viacerých podnetov, smerujúcim k podozreniam o nehospodárnom vynakladaní prostriedkov a možných porušení zákona. Generálna riaditeľka Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Marta Kučerová skončila 28. apríla a o deň neskôr ju nahradil Igor Donoval.

Železnice Slovenskej republiky vznikli 1. januára 1993 a v Obchodnom registri SR sú zapísané od 31. decembra 1993 ako nástupca štátneho podniku. Na základe transformácie a reštrukturalizácie sa od 1. januára 2002 od ŽSR oddelila osobná a nákladná doprava. Podnik má základné imanie 800,17 mil. eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Roman Brecely
Firmy a inštitúcie MDV Ministerstvo dopravy a výstavby SRŽSR Železnice Slovenskej republiky