Na Slovensku vzrástli emisie CO2 najviac z celej Únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Emisie
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 6. mája (WebNoviny.sk) – Slovensko zo všetkých štátov EÚ zaznamenalo vlani najvyšší nárast emisií oxidu uhličitého (CO2) oproti predchádzajúcemu roku. V roku 2015 ich do ovzdušia vypustilo o 9,5 percenta viac než v roku 2014. Tieto údaje vyplývajú z odhadu, ktorý tento týždeň zverejnil štatistický úrad Únie Eurostat.

Minulý rok bola situácia opačná a Slovensko sa ocitlo na druhej strane rebríčka, keď emisie CO2 medziročne znížilo o 14,1 percenta, čo bolo najviac z celej Únie. Najvyšší nárast v roku 2015 hneď po Slovensku eviduje Portugalsko (+8,6%) a Maďarsko (+6,7%). Najvýraznejšie zníženie emisií CO2 zaznamenal Eurostat na Malte, ktorá vypustila do ovzdušia o 26,9 percenta emisií menej. Za Maltou nasleduje Estónsko (-16,0%) a Dánsko (-9,9%). V celej EÚ vzrástli emisie CO2 v priemere o 0,7 percenta.

Emisie CO2 tvoria až 80 percent všetkých emisií skleníkových plynov, ktoré sú hlavným dôvodom globálneho otepľovania. Únia a jej členské štáty deklarovali v Paríži záväzok zníženia domácich emisií skleníkových plynov o 40 percent do roku 2030 oproti ich stavu v roku 1990. Slovenská vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala znížiť emisie skleníkových plynov o 20 percent do roku 2020 oproti roku 2005. Základným predpokladom je však prechod na zdrojovo efektívne a nízkouhlíkové hospodárstvo.

Podľa environmentalistov je na Slovensku hlavným problémom práve podpora uhoľného hospodárstva. „V súvislosti so zmenou klímy by som ocenil, keby sa v programovom vyhlásení vlády nachádzal záväzok utlmovať hnedouhoľné baníctvo na Hornej Nitre,“ myslí sa environmentalista Mikuláš Huba. Podľa organizácie Greenpeace by mala vláda viac podporovať energiu z obnoviteľných zdrojov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mikuláš Huba
Firmy a inštitúcie Eurostat