Nemecko vyzvalo Eurogroup na úľavy od dlhu pre Grécko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Foto: ilustračné, Thinkstock

BERLÍN/ATÉNY 8. mája (WebNoviny.sk) – Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel vyzval skupinu ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup), aby začala rokovania s Gréckom o úľave od dlhu. Podľa jeho slov nemá zmysel ničiť výhonky ekonomického zotavenia ďalšími úspornými opatreniami.

Eurogroup bude o Grécku rokovať 9. mája v Bruseli. Hovoriť by mali o gréckom dlhu a o opatreniach, ktoré by krajina mala prijať, aby dosiahla dohodnuté rozpočtové ciele na rok 2018. Úspešné ukončenie revízie gréckeho záchranného programu je nevyhnutné pre získanie ďalšej pomoci a začatie rozhovorov o úľave od dlhu.

„Eurogroup musí nájsť spôsob ako sa dostať zo začarovaného kruhu,“ uviedol Gabriel. „Každý vie, že úľava pre Grécko v oblasti dlhu bude musieť v určitom bode prísť. Nemá význam sa znovu a znovu tomu vyhýbať,“ povedal.

Grécko potrebuje získať splátku pomoci vo výške 5 mld. eur, aby v júli splatilo úvery od Medzinárodného menového fondu (MMF), dlhopisy v držbe Európskej centrálnej banky (ECB) a aj nedoplatky štátnej správy. „Nepomáha to ľuďom a krajina musí každých dvanásť mesiacov bojovať o nové úvery na zaplatenie starých,“ povedal Gabriel. „Grécko potrebuje úľavu od dlhu,“ doplnil.

Balík ďalších opatrení, ktoré požaduje MMF, je podľa gréckeho ministra financií Euclida Tsakalotosa nemožné zaviesť do legislatívy. Vyplýva to z uniknutého listu predstaviteľom Eurogroup pred plánovaným stretnutím.

Grécko dosiahlo s veriteľmi dohodu na balíku opatrení v hodnote 5,4 mld. eur. V roku 2018 by tak krajina mala dosiahnuť prebytok primárneho rozpočtu vo výške 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). MMF predpokladá, že bude náročné tento cieľ splniť. Podľa MMF by dohodnuté opatrenia stačili, ak by bol cieľ vo výške 1,5 % HDP.

Pre dosiahnutie stanoveného cieľa je podľa MMF potrebný balík dodatočných opatrení na úrovni 3,6 mld. eur. „Akýkoľvek balík nad 5,4 mld. eur je odsúdený k tomu, že ho občania a finanční analytici… budú považovať za sociálne a ekonomicky kontraproduktívny,“ povedal v liste Tsakalotos.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sigmar Gabriel
Firmy a inštitúcie Eurogroup