Zverejnili údaje 200 000 subjektov využívajúcich daňové raje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Panama Papers
Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Foto: SITA/AP

FRANKFURT NAD MOHANOM 10. mája (WebNoviny.sk) – V rámci kauzy Panama Papers zverejnilo Medzinárodné konzorcium pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ) databázu obsahujúcu 200 000 subjektov, ktoré využívajú daňové raje. Informovala o tom agentúra AP.

Databáza, ktorú ICIJ zverejnilo na stránke icij.org, obsahuje základné obchodné údaje o 200 000 spoločnostiach, trustoch a nadáciách založených v 21 jurisdikciách vrátane Hongkongu či amerického štátu Nevada. V niektorých prípadoch sú v databáze uvedené aj mená skutočných majiteľov offshorových spoločností. Informácie obsahujúce čísla bankových účtov, telefónne čísla či e-mailové adresy týchto osôb však boli zo zverejnenej databázy odstránené. Údaje unikli z Panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca, ktorá tvrdí, že išlo o útok hackerov.

Firma Mossack Fonseca minulý týždeň vyhlásila, že ICIJ zaslala list, v ktorom novinárov vyzýva, aby databázu nezverejňovali a „vzali do úvahy skutočnosť, že jej vznik je výsledkom krádeže dôverných informácií“. ICIJ podľa vlastného vyjadrenia koná vo „verejnom záujme“, a preto sa databázu rozhodlo zverejniť.

Kauza Panama Papers (Panamské dokumenty) je považovaná za doteraz najväčší únik tajných informácií. Objemom dát – 11,5 miliónov dokumentov a 2,6 terabytov dát z internej databázy panamskej spoločnosti Mossack Fonseca – predbehla aj aféru WikiLeaks či kauzu Edwarda Snowdena.

Uniknuté dokumenty sa na verejnosť dostali začiatkom apríla prostredníctvom nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung a Medzinárodného konzorcia pre investigatívnu žurnalistiku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia