Minister Drucker predstavil na výbore budúceho šéfa VšZP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miroslav Kočan, Tomáš Drucker
Zľava: Nový riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslav Kočan a minister zdravotníctva Tomáš Drucker počas zasadnutia Výboru NR SR pre zdravotníctvo. Bratislava, 10. máj 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 10. mája (WebNoviny.sk) – Minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) v utorok predstavil členom parlamentného výboru pre zdravotníctvo svojho nominanta na post generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslava Kočana, ktorý pôsobil v spoločnosti Allianz. Členmi predstavenstva by sa mali stať aj Milan Horváth a Michal Ďuriš.

Ako informoval šéf rezortu zdravotníctva, do funkcie by mal Kočan nastúpiť v krátkom čase. Kandidát na člena predstavenstva Milan Horváth je v súčasnosti podpredsedom Eximbanky, toho musí odvolať Vláda SR. „To znamená, že je potrebné ešte aj tento úkon zrealizovať,“ doplnil Drucker.

Mali by sa zmeniť vo VšZP

Minister tiež poznamenal, že by sa mali zmeniť stanovy vo VšZP. „V súčasnosti je dozorná rada deväťčlenná. V zmysle Obchodného zákonníka traja členovia patria zástupcom zamestnancov, potom šesť členov nominuje akcionár,“ povedal Drucker.

Po novom by malo mať jednu nomináciu Ministerstvo financií SR, jednu spoločnú nomináciu by malo mať Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo spravodlivosti SR.

Zástupcu v dozornej rade by mala určiť aj asociácia zamestnávateľov, parlamentná opozícia, či tretí sektor a rezort zdravotníctva. „Myslím si, že to je zastúpenie všetkých tých, ktorí majú k tomu čo povedať,“ zdôvodnil zmenu stanov Drucker.

Kočan vylúčil, že by niekto jemu blízky pracoval v zdravotníctve

Ako povedal novinárom po výbore budúci riaditeľ VšZP, je to pre neho nová výzva. „Očakávam, že pôsobenie vo verejnom sektore bude trochu odlišné ako moje doterajšie skúsenosti, ale veľmi sa na to teším,“ poznamenal Kočan.

Medializované kauzy podľa neho znížili kredibilitu poisťovne. „Mojim cieľom by bolo nastaviť pravidlá a systémy tak, aby sa zvýšila transparentnosť, objektivita toho, čo Všeobecná zdravotná poisťovňa robí,“ povedal Kočan. Jeho osobným cieľom je zlepšiť to, ako verejnosť vníma VšZP.

Kočan vylúčil, že by niekto jemu blízky pracoval v zdravotníctve. „Pokiaľ som si vedomý, nemám nikoho v zdravotníctve, kto by tam pôsobil, podnikal už vôbec nie. Takže naozaj prichádzam úplne mimo rezortu,“ ubezpečil. Budúci šéf VšZP má podľa jeho slov značný rešpekt pred záujmom verejnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal ĎurišMiroslav KočanTomáš Drucker
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SRVláda SRVšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa