Nissan sa stane najväčším akcionárom v Mitsubishi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nissan
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 12. mája (WebNoviny.sk) – Spoločnosti Nissan Motor CO (Nissan) a Mitsubishi Motors Corporation (MMC) podpísali rámcovú dohodu o vytvorení strategickej aliancie medzi oboma japonskými automobilkami. Po uzavretí transakcie sa Nissan stane v MMC najväčším akcionárom s podielom 34 %, za ktorý zaplatí 237 mld. JPY. Spoločnosti o tom informovali vo štvrtok.

Strategickú alianciu firmy označili za rozšírenie existujúceho partnerstva, v rámci ktorého Nissan a MMC už spolupracovali v posledných piatich rokoch. Aliancia predpokladá spoluprácu napr. v oblasti nákupu, zdieľaných podvozkových platforiem, zdieľania technológií, spoločného využívania výrobných závodov a pôsobenia na rastových trhoch.

MMC a Nissan očakávajú, že spoločnosti Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation a The Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ si ponechajú v Mitsubishi Motors významný kolektívny podiel a toto strategické spojenectvo budú podporovať.

Uzavretie transakcie je podmienené podpisom konečnej Zmluvy o uzavretí Aliancie (očakáva sa na konci mája 2016), podpisom akcionárskej dohody so súčasnými akcionármi Mitsubishi Group s podielom v MMC a schválením zo strany regulačných orgánov. Uzavretie sa očakáva do konca tohto roka.

(1 EUR = 124,09 JPY)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Mitsubishi MotorsNissan