Situácia okolo lacného dovozu ocele do Európy je kritická

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hutnictvo, priemysel
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. mája (WebNoviny.sk) – Slovensko v Bruseli podporilo ochranné opatrenia proti dovozu lacnej čínskej ocele. „Situácia ohľadom lacného dovozu ocele do Európy je kritická,“ priblížil štátny tajomník rezortu hospodárstva Rastislav Chovanec, ktorý sa zúčastnil zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti. Zasadnutiu dominovali situácia na európskom trhu s oceľou a Transatlantická dohoda o obchode a investíciách.

Viaceré krajiny vrátane Slovenska sa vyslovili za ďalšie ochranné opatrenia, ako aj ich sprísnenie. „Ide napríklad o rýchlejšie posúdenie toho, či je oceľ dovážaná za nižšie ako výrobné ceny alebo o možnosť zaviesť vyššie clá,“ pokračoval Chovanec. V tejto súvislosti Slovensko podporilo aj francúzsko-nemeckú iniciatívu na urýchlenie diskusie o spomínaných opatreniach. „Oceľ vstupuje aj do iných výrobných odvetví dôležitých aj pre Slovensko, ako napríklad automobilový priemysel,“ dodal Chovanec.

V reakcii na vysoký nárast neférových obchodných praktík vrátane tzv. dumpovaných dovozov Európska komisia vydala v polovici marca oznámenie, ktoré navrhuje viaceré možné riešenia. Z obchodného hľadiska ide napríklad o predbežný dohľad nad dovozom ocele do EÚ, modernizáciu nástrojov na ochranu obchodu vrátane obmedzenia uplatňovania princípu nižšieho cla, rýchlejšie zavádzanie predbežných opatrení a iniciovanie prešetrovaní na základe hrozby ujmy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať