Google čelí rekordnej pokute, porušil pravidlá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Google
Foto: SITA/AP

LONDÝN 16. mája (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Google čelí rekordnej pokute vo výške okolo troch miliárd eur. Dôvodom je porušenie pravidiel hospodárskej súťaže. V nasledujúcich týždňoch by mala pokutu spoločnosti udeliť Európska komisia. V nedeľu o tom informovali britské noviny Sunday Telegraph.

EÚ obvinila spoločnosť Google z toho, že vo výsledkoch, ktoré zobrazuje vyhľadávač, uprednostňuje svoje služby umožňujúce nákup prostredníctvom internetu. Celý spor sa začal ešte v roku 2010. Viaceré zdroje pre agentúru Reuters minulý mesiac vyjadrili názor, že po troch neúspešných pokusoch o kompromis za uplynulých šesť rokov, sa už spoločnosť Google nebude pokúšať o urovnanie sporu, kým európske úrady nezmenia svoj postoj.

Noviny Sunday Telegraph sa odvolávajú na zdroje oboznámené so situáciou. Podľa nich by malo prísť oznámenie o výške pokuty budúci mesiac, pokuta ešte nemá finálnu podobu. Spoločnosť Google by mala taktiež dostať zákaz pokračovať v manipulovaní výsledkov vyhľadávania vo svoj prospech. EK aj Google odmietli situáciu komentovať.

EK môže uložiť firmám pokutu do maximálnej výšky 10 % ročných tržieb. V prípade spoločnosti Google by tak mohlo ísť o sumu viac ako 6 mld. eur. EK zatiaľ udelila najvyššiu pokutu v roku 2009. Spoločnosť Intel dostala sankciu vo výške 1,1 mld. eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EK Európska komisiaGoogleGoogle+