Vnučka Doprastavu žiadala konkurz, súd zastavil konanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Doprastav stavba praca
Zváranie stabilizačnej veže pracovníkmi Doprastavu na stavbe D1 medzi obcami Hendrichovce a Bertotovce v okrese Prešov. Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 17. mája (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Doprastav Beta, s. r. o. zo skupiny Doprastav, a. s. žiadala o vyhlásenie konkurzu na svoj majetok. Okresný súd Bratislava I však zastavil konkurzné konanie voči zadlženej spoločnosti pre nedostatok majetku.

Rozhodnutie súdu z 11. mája bolo zverejnené v Obchodnom vestníku v utorok 17. mája. Veritelia môžu podať odvolanie v lehote pätnásť dní od doručenia uznesenia súdu. Vlastníkom firmy Doprastav Beta je spoločnosť Doprastav Development, a. s., dcéra Doprastavu.

Doprastav Beta vlani vykázal stratu 4,62 milióna eur

Doprastav Beta vlani vykázal stratu po zdanení 4,62 mil. eur, pričom v roku 2014 evidoval stratu 148 tis. eur. Ako vyplýva z účtovnej závierky firmy za rok 2015, v hospodárskej činnosti dosiahla výnosy 3,33 mil. eur (išlo o tržby z predaja majetku a tovaru), náklady predstavovali 7,94 mil. eur. Strata z hospodárskej činnosti bola na úrovni 4,6 mil. eur. Pridaná hodnota bola záporná v objeme 72,5 tis. eur. Firma vlani nemala žiadnych zamestnancov.

Spoločnosť ku koncu minulého roka neevidovala žiadny majetok, rok predtým mal ešte hodnotu vyše 8 mil. eur. Vlastné imanie malo záporný objem 4,75 mil. eur, koncom roku 2014 bolo v mínuse 129,5 tis. eur. Záväzky v závere vlaňajška predstavovali 4,75 mil. eur a medziročne boli nižšie o 3,4 mil. eur. Z toho na dlhodobé záväzky pripadlo 2,19 mil. eur a na krátkodobé 1,52 mil. eur.

Všeobecná úverová banka, a. s. poskytla spoločnosti Doprastav Beta úver vo výške 6,97 mil. eur. Banka pristúpila k výkonu záložného práva na majetok dlžníka dobrovoľnou dražbou. Dražobná spoločnosť, a. s. vykonala vlani v auguste opakovanú dražbu nehnuteľného majetku firmy, vydražila ho spoločnosť Borak Development, s. r. o. za 4 mil. eur. Výťažok dražby po odpočítaní nákladov dosiahol 3,91 mil. eur.

Spoločnosť vznikla v apríli 2008

Istina bankového úveru spolu s úrokmi pri zaplatení ceny za vydražený majetok vlani 7. decembra mala hodnotu 7,14 mil. eur. Záväzok zadlženej firmy z úveru po vyrovnaní dražby sa tak znížil na 3,23 mil. eur, táto suma sa z dôvodu reštrukturalizácie Doprastavu znížila o 2,19 mil. eur na 1,04 mil. eur.

Záväzok z úveru voči banke prevzal Doprastav vo forme ručiteľskej listiny. Na základe výzvy na plnenie a v súvislosti s reštrukturalizačným plánom spoločnosť preúčtovala časť záväzku z úveru v prospech Doprastavu vo výške 2,19 mil. eur so splatnosťou záväzku k 31. decembru 2019.

Spoločnosť Doprastav Beta, s. r. o. vznikla v apríli 2008, súčasnú právnu formu a názov má od roku 2009, jej predchodcom bol Pro TP, a. s. Základné imanie firmy je 25 tis. eur. Spoločnosť má v predmete činnosti uvedenú napríklad sprostredkovateľskú činnosť v obchode a službách spojených so správou a prevádzkou nehnuteľností, ako aj prenájom nehnuteľností s poskytovaním iných než základných služieb spojených s prenájmom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Doprastav, a.s. Bratislava