Gastrolístky sú podľa Drobu špinavý biznis za veľké peniaze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gastrolístky
ILUSTRAČNÁ SNÍMKA - Gastrolístky alebo tiež stravné lístky či poukážky sú ceniny, ktorými možno platiť za jedlo v reštaurácii alebo v obchode. Bratislava, 26. máj 2015. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 19. mája (WebNoviny.sk) – Gastrolístky sú špinavý biznis za veľké peniaze, z ktorého na Slovensku profitujú štyri firmy, myslí si poslanec za SaS Juraj Droba. Gastrolístky podľa Drobu robia zo zamestnancov ovečky, ktoré nevedia, kedy majú hlad, obrovské problémy pridávajú gastrolístky zamestnávateľom aj reštauráciám, keďže administrácii s lístkami sa musí venovať ďalší človek.

Na neúmerne vysokých maržách pre štyri firmy sa podľa Drobu strácajú peniaze, ktoré by inak zostali zamestnancom respektíve reštauráciám. „Vyzývam všetkých vládnych aj opozičných poslancov, aby sme tento špinavý biznis zrušili,“ povedal vo štvrtok Droba novinárom.

Aj predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič apeloval na poslancov vládnej koalície, aby podporili zmenu dvoch opozičných strán. OĽaNO a SaS v novele Zákonníka práce presadzuje, aby si zamestnanci mohli slobodne zvoliť, či dostanú stravovacie lístky alebo peniaze na stravovanie. Matovič pripomenul, že o zmenu sa snažia už po štvrtý raz, prvý raz neúspešne počas vlády Ivety Radičovej, potom dvakrát počas druhého kabinetu Roberta Fica.

„Pevne veríme, že minimálne dve strany, ktoré nás podporovali pri tomto návrhu v minulosti, dnes zahlasujú rovnako a nezradia zamestnancov. Hovorím o strane Most-Híd a strane Sieť,“ poznamenal Matovič. Zdôraznil, že Protimonopolný úrad dokázal kartel firiem obchodujúcich s gastrolístkami, podľa ktorého si nebudú preberať klientov a neznižovať marže. Biznis s gastrolístkami Matovič vyčíslil na 750 miliónov eur ročne, marže z tejto sumy končia v rukách firiem podnikajúcich so stravovacími lístkami.

„My cez stravné lístky nútime chodiť zamestnancov do určitých vybraných zariadení, pretože nie všetky reštaurácie gastrolístky berú. Druhý dôvod je, že ľuďom sa predražuje jedlo, zo stravných lístkov sa nevydáva. Máme mnoho ľudí so špeciálnym stravovacím režimom, mnohí si nosia jedlo z domu. Stravné lístky ako cenný papier majú exspiráciu do konca roka, peniaze ju nemajú,“ obhajovala návrh na slobodný výber gastrolístkov alebo peňazí poslankyňa liberálov Jana Kiššová. Vládnych poslancov vyzvala, aby nevalcovali opozičné návrhy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičJana KiššováJuraj Droba