Parlament neschválil sedem opozičných noviel Zákonníka práce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Opozícia kritizuje Smer, vládu bude kontrolovať ich kandidát
Nezaradený poslanec Martin Poliačik (uprostred dole) signalizuje kolegom ako bude hlasovať o návrhu na tajnosť voľby predsedu NKÚ počas rokovania 51. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 20. máj 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 19. mája (WebNoviny.sk) – Parlament vo štvrtok neschválil sedem noviel Zákonníka práce, ktoré predložili poslanci za SaS a líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Opozícia chcela umožniť zamestnancom zvoliť si namiesto stravovacích poukážok finančný príspevok na stravovanie. Ďalším návrhom novely Zákonníka práce chceli liberáli s Matovičom riešiť problematiku mzdy a mzdového zvýhodnenia a náhrady mzdy za prácu vo sviatok a pracovný deň, ktorým je nedeľa. „Oproti predchádzajúcej právnej úprave sa zužuje deň nepretržitého odpočinku na nedeľu a mení sa okrem iného aj výška percentuálneho mzdového zvýhodnenia za prácu v nedeľu a vo sviatok,“ uviedli predkladatelia.

SaS a OĽaNO-NOVA zároveň navrhovali znížiť maximálnu náhradu mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa z 36 mesiacov na šesť mesiacov. Presadzovali aj zjednodušenie pravidiel pri výpočte nároku na dovolenku v prípade, že pracovný pomer netrval celý rok, respektíve, ak zamestnanec nevykonával prácu počas celého roka. Za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru mal mať zamestnanec nárok na jednu dvanástinu dovolenky za kalendárny rok. Za každých 21 neodpracovaných zmien v kalendárnom roku mohol zamestnávateľ krátiť dovolenku o jednu dvanástinu.

Piatym návrhom novely Zákonníka práce chceli poslanci za SaS spolu s Matovičom liberalizovať zákonné obmedzenia pri dočasnom pridelení zamestnancov a zrušiť zodpovednosť užívateľského zamestnávateľa za agentúru dočasného zamestnávania vo veci dodržiavania rovnakých podmienok pre kmeňových a agentúrnych zamestnancov. Ich šiesty návrh na zmenu pracovného kódexu upravoval vyradenie dopravných predpisov zo skupiny predpisov na úseku bezpečnosti a ochrany práce. Siedmym návrhom novely Zákonníka práce navrhovali vypustiť z legislatívy sadzby minimálnych mzdových nárokov.

Zmeny v Zákonníku práce už pred časom minister práce a sociálnych vecí Ján Richter označil len za marketingový ťah na prezentovanie sa v parlamente. Opoziční poslanci podľa Richtera o svojich legislatívnych návrhoch nediskutovali so sociálnymi partnermi. „Akákoľvek zmena musí prejsť procesom vyjednávania so sociálnymi partnermi,“ zdôraznil Richter. Upozornil na to, že Zákonník práce je kódexom na ochranu práv zamestnancov a jeho ostatná novela z roku 2013 vyrovnala nerovnoprávne postavenie zamestnancov a zamestnávateľov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičJán Richter
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky