Európska únia je rozdelená v otázke sankcií voči Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Angela Merkelová, Vladimir Putin
Zľava: Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP

BERLÍN 1. júna (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová v súčasnosti nevidí dôvod na zrušenie sankcií, ktoré uvalila Európska únia na Rusko za jeho postoj v ukrajinskej kríze. Uviedla to v stredu vládna hovorkyňa Christiane Wirtzová. Deň predtým nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier pripustil, že EÚ je v otázke sankcií rozdelená a nie je isté, či sa 28-členný blok dohodne na ich predĺžení.

„Môžem povedať iba toľko, že kancelárka je v kontakte s ministrom zahraničných vecí a že mierový proces (v zmysle dohody z Minska) musí pokračovať a kancelárka v súčasnosti nevidí dôvod na rušenie sankcií,“ uviedla hovorkyňa na pravidelnej tlačovej konferencii.

Európska únia prijala sankcie proti Rusku na jeden rok v júli 2014 v odpovedi na kroky Moskvy na Ukrajine. Únia potom ekonomické sankcie v roku 2015 dvakrát predĺžila. Podľa diplomatov Taliansko, Grécko, Cyprus, Maďarsko a Bulharsko patria k členom EÚ, ktorí pochybujú, že by sa sankcie voči Moskve mali predĺžiť. Za pokračovanie sankcií sú Veľká Británia, Švédsko, Poľsko a Pobaltské štáty.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováFrank-Walter Steinmeier