Váhostav uhradí veriteľom prvú časť dlhu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Začiatok razenia tunela Svrčinovec
Začiatok razenia tunela Svrčinovec, ktorý je súčasťou úseku diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité - štátna hranica SK/PL za účasti predstaviteľov Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, Národnej diaľničnej spoločnosti. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 12. júna (WebNoviny.sk) – Stavebná spoločnosť Váhostav – SK, a. s. (Váhostav) zaplatí svojim nezabezpečeným veriteľom prvé splátky dlhu z reštrukturalizačného plánu vo výške zhruba 4,6 mil. eur koncom júna.

„Celková splátka na tento rok je na úrovni 7 mil. eur, v tom sú zahrnuté už aj banky,“ povedal generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík pre agentúru SITA. Spoločnosť podľa neho vyplatí všetkých veriteľov, akurát niektoré peniaze pošle štátu, keďže časť pohľadávok veriteľov odkúpil. „Peniaze máme pripravené, všetky platby odídu k 30. júnu,“ ubezpečil šéf Váhostavu.

Spoločnosť použije peniaze na prvé splátky dlhu z vytvoreného zisku v minulom roku. Vlani plánovala zisk v objeme 7 mil. eur, prvý raz po troch rokoch, a tržby za výkony 220 mil. eur. „Výsledky budú oficiálne zverejnené k 30. júnu, ale určite pokrývajú všetky splátky z reštrukturalizácie na tento rok,“ uviedol Moravčík.

Váhostav predpokladá pokles tržieb

Váhostav predpokladá v tomto roku pokles tržieb približne o dvadsať percent, teda asi o 40 mil. eur, oproti minulému roku. „A to nielen my, ale všetky veľké stavebné firmy,“ poznamenal Moravčík. Potvrdil, že minulý rok dosiahli tržby zhruba 220 mil. eur, ako predpokladali. „Nebudeme zazmluvňovať taký objem subdodávateľov a o to viac budeme vyťažovať vlastné kapacity.

Čiastočne sa to dotkne aj zamestnancov, pretože objemu výroby musíme prispôsobovať všetky firemné réžie,“ dodal Moravčík k výhľadu na tento rok. Spoločnosť preto podľa neho plánuje určité úpravy stavu technicko-hospodárskych pracovníkov. V súčasnosti má bez dcérskych firiem vyše 1 200 zamestnancov.

Váhostav zo sféry vplyvu veľkopodnikateľa Juraja Širokého staršieho má na základe reštrukturalizačného plánu z minulého roka vyplatiť nezabezpečeným veriteľom za päť rokov 18,75 %, čiže 19,62 mil. eur z ich pôvodných pohľadávok v objeme 104,7 mil. eur. Sedem tzv. schránkových firiem má pohľadávky vo výške zhruba 39 mil. eur. Po ďalších piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť pohľadávok do 50 % ich hodnoty. Zvyšná polovica je majetkové právo veriteľov na 49 % akcií Váhostavu alebo na vlastné zdroje spoločnosti. Podiel vo Váhostave by tak na základe získaných pohľadávok mohol získať aj štát.

Štát vykúpil pohľadávky 470 veriteľov

Štát cez svoju spoločnosť Slovenská reštrukturalizačná, s. r. o. vykúpil pohľadávky takmer 470 veriteľov v celkovej hodnote 26,5 mil. eur za odplatu 12,6 mil. eur. Za pohľadávky zaplatila 50 % ich hodnoty, maximálne dvestotisíc eur. Nezabezpečení veritelia získali späť rýchlo aspoň polovicu svojich peňazí, inak by na ich splatenie priamo od Váhostavu museli čakať desať rokov.

O odkúpenie svojich pohľadávok štátnou firmou mohlo požiadať 670 veriteľov Váhostavu, zväčša firiem, od zverejnenia výzvy vlani 23. septembra do 31. marca tohto roka. Všetky uzavreté zmluvy o postúpení pohľadávok sú zverejnené v Centrálnom registri zmlúv.

Spoločnosť Váhostav – SK, a. s. bola založená vo februári 1993 a so svojím predchodcom má vyše 60-ročnú históriu. Základné imanie firmy je 20 mil. eur, jej akcionárom je spoločnosť Finasist, a. s. Juraja Širokého. Súčasný názov má od apríla 2001, dovtedy fungovala pod menom Prvá slovenská tunelárska, a. s. Sídlo mala najprv v Bratislave, od apríla 2000 v Žiline a od júla 2014 opäť v Bratislave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marián Moravčík
Firmy a inštitúcie Váhostav - SK