EÚ ponúka Britom voľný trh s podmienkou voľného pohybu ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Brexit
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRUSEL, LONDÝN 29. júna (WebNoviny.sk) – Lídri Európskej únie dali jasne najavo, že Británia si nemôže udržať prístup na jednotný trh EÚ bez akceptovania práv občanov krajín EÚ na voľný pohyb. Povedal to v stredu predseda Európskej rady Donald Tusk.

„Lídri dali dnes úplne jasne najavo, že prístup na jednotný trh si vyžaduje akceptovanie všetkých štyroch slobôd, vrátane slobody pohybu,“ povedal Tusk po summite, na ktorom nebol britský premiér. K štyrom slobodám patrí voľný pohyb tovaru, ľudí, kapitálu a služieb.

Britský minister práce a penzií Stephen Crabb, ktorý sa snaží o nahradenie Davida Camerona na poste premiéra, v stredu vyhlásil, že Británia musí počas rokovaní o rozvode s Európskou úniou zabezpečiť kontrolu na imigráciou. Crabb vylúčil ďalšie referendum a povedal, že jeho Konzervatívna strana a krajina sa teraz musia zjednotiť v sústredení sa na vyjednávanie najlepšej dohody o brexite. Crabb povedal, že je nevyhnutné, aby sa Británia snažila o také úzke ekonomické vzťahy s EÚ, aké má teraz, ale je jasné, že potrebné bude obmedzenie imigrácie.

„Britský ľud chce kontrolu imigrácie. Pre nás je to červená čiara,“ vyhlásil Crabb. Konštatoval, že bude náročné zlúčiť kontrolu imigrácie s úplným prístupom na jednotný trh, ale úlohou budúcej vlády „musí byť dosiahnuť súbor usporiadaní, ktoré sa dostanú tak blízko, ako je možné, k tomu, čo máme teraz.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Tusk