Agentúra S&P znížila dlhodobý emisný rating Európskej únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Európska únia
Slováci rozhodovali o svojich zástupcoch v europarlamente. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. júla (WebNoviny.sk) – Medzinárodná ratingová agentúra S&P Global Ratings znížila dlhodobý emisný rating Európskej únie na stupeň AA z úrovne AA+. Jej krátkodobý rating potvrdila na úrovni A-1+. Výhľad ratingov je stabilný.

Komplikované vyjednávania o rozpočte

Dôvodom tohto kroku je názor agentúry, že deklarovaný zámer vlády Veľkej Británie odísť z EÚ zmenšuje fiškálnu flexibilitu únie a zároveň oslabuje jej politickú súdržnosť.

„V dôsledku rozhodnutia voličov Veľkej Británie odísť z EÚ sme prehodnotili naše predtým prevažne priaznivé hodnotenie solidarity v rámci EÚ na neutrálne z pozitívneho,“ uviedla agentúra v oznámení, ktoré zverejnila vo štvrtok večer.

„Hoci očakávame, že zvyšných 27 členov opätovne potvrdí svoj záväzok voči únii, domnievame sa, že odchod Veľkej Británie si bude nevyhnutne vyžadovať nové a komplikované vyjednávania o nasledujúcom sedemročnom rozpočtovom rámci pre roky 2021 až 2027,“ konštatovala S&P.

Rating EBOR-u má stabilný výhľad

Základný scenár agentúry ráta s tým, že hrubé platby zostávajúcich prispievateľov do rozpočtu sa pravdepodobne zredukujú, keďže celkový rozpočet sa zmenší. Ráta pritom s tým, že príspevky bohatších členov sa pravdepodobne zvýšia, aby nahradili stratu čistého financovania zo strany Veľkej Británie.

S&P zároveň potvrdila dlhodobý a krátkodobý emisný rating Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) na úrovni AAA/A-1+ so stabilným výhľadom.

Agentúra poznamenala, že banka za rok 2015 vykázala zisk 802 mil. eur. „Stabilný výhľad odzrkadľuje náš názor, že kapitálová pozícia a likvidita banky je dostatočná na to, aby odolala obdobiu finančného stresu v krajinách, v ktorých pôsobí,“ dodala agentúra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Standard & Poor's