Koľko zarábajú Slováci? Pätina od 1000 do 1500 eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 2. júla (WebNoviny.sk) – Najrozšírenejším mzdovým pásmom, v ktorom sa v minulom roku pohybovali priemerné hrubé mesačné mzdy Slovákov zamestnaných na plný pracovný úväzok, je od 400 do 800 eur. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky, ktorá vychádza z údajov Štatistického úradu SR za rok 2015.

Menej ako 800 eur, a teda aj menej ako priemernú hrubú mzdu v našom hospodárstve v sume 883 eur, vlani zarobila až polovica ľudí na Slovensku pracujúcich na plný úväzok. Zhruba 18 % zamestnancov sa pohybovalo v mzdovom pásme od 800 do 1 000 eur a pätina Slovákov zarobila od 1 000 do 1 500 eur v hrubom. Pochváliť sa priemerným zárobkom vyšším ako 1 500 eur mesačne v hrubom sa môže len o málo viac ako desatina pracujúcich na plný pracovný úväzok. Naproti tomu je viac ako 5 % Slovákov, ktorí mesačne zarobia menej ako 400 eur.

Najvyššie mzdy sú tradične v Bratislavskom kraji

Najvyššie mzdy sú tradične v Bratislavskom kraji. Menej ako 400 eur tam zarábajú len 4 % pracujúcich na plný pracovný čas. Bratislavský kraj však podľa analýzy nie je tým, ktorý má najmenší podiel zamestnancov zarábajúcich menej než 400 eur v hrubom mesačne. Predbehol ho Trenčiansky kraj s 3,1 % pracujúcich.

Naopak, v Prešovskom kraji, je podiel takto zarábajúcich najvyšší. Menej ako 400 eur tam zarába zhruba desatina zamestnancov. Košice a okolie sú na tom o niečo lepšie s podielom zamestnancov 5,5 %. Práve v metropole východu sa totiž sústreďujú viaceré aj nadnárodné spoločnosti, ktoré produkujú jednak väčší počet pracovných miest a zároveň ponúkajú aj vyššie priemerné zárobky.

Vo všetkých krajoch je v mzdovom pásme 400 až 800 eur podiel zamestnancov na full-time najvyšší. Isté regionálne rozdiely však možno badať aj v tomto smere. Kým v Bratislavskom kraji sa pohybuje v tomto pásme ani nie tretina pracujúcich, v Trenčianskom, Banskobystrickom, Nitrianskom a Prešovskom je to až každý druhý zamestnanec.

Prešovský kraj vo výške platov zaostáva

Len o niečo lepšie sú na tom v Trnavskom, Žilinskom a Košickom kraji, kde od 400 do 800 eur zarába necelá polovica pracujúcich. Druhý najvyšší podiel pracujúcich nájdeme v mzdovom pásme od 1 000 do 1 500 eur. Spomedzi všetkých krajov si takúto sumu nachádzajú na výplatnej páske najčastejšie v bratislavskom regióne, konkrétne štvrtina pracujúcich. Naproti tomu je len takmer každý siedmy zamestnanec na plný pracovný úväzok v Prešovskom kraji.

To, že Bratislavčania a ostatní pracujúci v hlavnom meste a okolí majú najvyššie platy, potvrdzuje aj to, že aj v pásmach nad 1 500 eur majú spomedzi všetkých ostatných krajov najvyššie percentuálne zastúpenie. Kým na Slovensku zarába od 1 500 do 2 000 eur v hrubom v priemere 6,5 % pracujúcich na plný pracovný úväzok, v Bratislavskom kraji je to až takmer dvojnásobok. Naopak, v prešovskom regióne sa z takej výplaty môžu tešiť len 3 % zamestnancov.

Aj v ostatných slovenských krajoch dosiahol tento podiel len jednocifernú hodnotu. Ešte priepastnejšie rozdiely sú v prípade miezd vyšších ako 2 000 eur. Mesačne si v hrubom o túto sumu prilepší celkovo necelých 6 % slovenských zamestnancov na plný úväzok. Ak by sme sa na to pozreli po regiónoch, v tom bratislavskom takto mesačne zarába až 13 % pracujúcich. Vo všetkých ostatných krajoch je ich podiel nižší alebo rovný štyrom percentám.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia