Slovensko nemá alternatívu k členstvu v EÚ, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ficova vláda odklepla okresu Rimavská Sobota milióny eur
Predseda vlády SR Robert Fico na tlačovej besede po skončení výjazdového rokovania 14. schôdze vlády v Dome kultúry v Rimavskej Sobote. Rimavská Sobota, 24. jún 2016. Foto: SITA/ Jakub Julény

BRATISLAVA 8. júla (WebNoviny.sk) – Z pohľadu ekonomiky a hospodárstva podľa premiéra Roberta Fica neexistuje pre Slovensko iná alternatíva, ako je členstvo v Európskej únii. Uviedol to na piatkovej konferencii o investičných príležitostiach v súvislosti so slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie.

Môžeme mať výhrady, niečo sa nám niekedy nemusí páčiť, ale Európska únia je životný priestor pre Slovensko,“ povedal predseda vlády. Upozornil na to, že až 90 % všetkých priamych zahraničných investícií prichádzalo v roku 2014 na Slovensko z členských štátov Európskej únie.

Členstvo v EÚ ponúka benefity

Obrovský význam pre Slovensko podľa Fica majú aj eurofondy. „Keby neexistovali európske fondy, nie sme na Slovensku schopní investovať, pretože 86 percent všetkých verejných investícií, ktoré robíme na Slovensku, je krytých práve z fondov Európskej únie,“ zdôraznil. Ako pokračoval, Slovensko pritom vyčerpalo viac ako 97 % zo zdrojov, ktoré boli k dispozícii v eurofondoch. „Je to nadpriemerný európsky výsledok„, tvrdí premiér.

Medzi desiatimi najviac investujúcimi štátmi na Slovensku sa podľa premiéra Fica nachádza len jedna krajina mimo Európskej únie, a tou je Južná Kórea. „Čo sa týka exportu, približne 80 percent nášho vývozu smeruje do členských štátov únie,“ povedal predseda vlády. Členstvo v EÚ však podľa neho ponúka aj benefity, ktoré sa finančne ohodnotiť nedajú, ako napríklad voľný pohyb osôb. „Ten dnešná mládež vníma ako samozrejmosť, ale pre nás starších má úplne inú cenu,“ upozornil Fico. Politici podľa neho možno aj v tejto oblasti zlyhali. „Nedokážeme mladej európskej verejnosti povedať, v čom sú tie obrovské výhody v porovnaní s minulosťou,“ povedal.

Približujeme sa k priemeru Európskej únie

Vďaka členstvu v EÚ dosahuje podľa Fica Slovensko stabilný hospodársky rast a životná úroveň obyvateľov sa neustále zvyšuje. „Približujeme sa k priemeru Európskej únie,“ zdôraznil. Investori z krajín mimo Európskej únie podľa premiéra prichádzajú na Slovensko aj vďaka tomu, že Slovensko je súčasťou únie.

Môžu tak profitovať z prístupu na európsky trh, a takisto z ekonomicko-politickej stability, ktorú so sebou členstvo v Európskej únii prináša,“ povedal. V tejto súvislosti Fico potvrdil, že investícia spoločnosti Jaguar Land Rover, ktorá buduje svoj závod v Nitre, pokračuje v plnom tempe. „Rozhodnutie občanov Veľkej Británie v referende nebude mať žiadny vplyv na úmysel tohto významného investora postaviť pri Nitre štvrtého výrobcu osobných automobilov,“ dodal premiér. Firma Jaguar Land Rover plánuje v prvej etape preinvestovať takmer 1,5 mld. eur, pričom vytvorí 3 tis. priamych a 15 tis. nepriamych pracovných miest.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico