Slovensko bude mať vyššiu daň z tabakových výrobkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fajčenie, cigarety
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 12. júla (WebNoviny.sk) – Dane z tabakových výrobkov sa budú zvyšovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý ministerstvo financií predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. „Ministerstvo financií pripravilo návrh na zvýšenie spotrebnej dane z týchto výrobkov a plán na ďalšie roky so zámerom stabilizovať daňové príjmy a s dôrazom na ochranu zdravia spotrebiteľov,“ odôvodňuje rezort predložený návrh.

Hlavnými cieľmi, ktoré viedli k vypracovaniu návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, sú podľa ministerstva financií zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu, zabezpečenie rovnováhy medzi daňovými príjmami a cieľmi v oblasti verejného zdravia a zdaňovanie nových tabakových výrobkov. Návrh novely pritom predpokladá pozitívny vplyv na štátny rozpočet s dodatočným príjmom v rokoch 2017 a 2018 vo výške cez 32 mil. eur ročne a v rokoch 2019 a 2020 v sume vyše 68 mil. eur ročne.

Ministerstvo financií predložilo aj novelu zákona o dani z pridanej hodnoty, v ktorej sa navrhuje okrem iného vyplácanie náhrady za zadržiavanie nadmerného odpočtu počas daňovej kontroly. Súčasne sa nastavuje účinnosť pre priznávanie dane pri dovoze tovaru z tretích štátov v daňovom priznaní, teda samozdanenie dovozu tovaru platiteľom DPH, na obdobie, kedy bude dlh verejnej správy mimo sankčných pásiem ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Pôvodne malo toto opatrenie nadobudnúť účinnosť od 1. januára

Súčasťou predloženého daňového balíka rezortu financií je aj novela daňového poriadku, ktorá má byť pokračovaním akčného plánu boja proti daňovým únikom. Podľa návrhu sa má upraviť inštitút predbežného opatrenia, vytýkacieho konania, mení sa aj ustanovenie o námietke zaujatosti a zjednodušujú sa podmienky na povolenie odkladu a splátok. „Zavádza sa inštitút skráteného vyrubovacieho konania, vyrubovací rozkaz ako nový pružnejší spôsob vyrubenia dane,“ dodáva ministerstvo financií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR