Ceny na Slovensku rekordne klesli, zlacneli najmä potraviny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nákupy
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 13. júla (WebNoviny.sk) – Medziročný prepad spotrebiteľských cien zostal aj v júni na rekordnej úrovni. Ceny v porovnaní s vlaňajším júnom klesli rovnako ako v máji o 0,8 %, čo je historicky najvyšší medziročný pokles cien na Slovensku.

V priemere za prvých šesť mesiacov tohto roka tak spotrebiteľské ceny v krajine medziročne klesli o 0,6 %. V medzimesačnom porovnaní ceny v júni oproti máju mierne vzrástli o 0,1 %, kým mesiac predtým stagnovali. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Lacnejšie sú potraviny i doprava

V medziročnom porovnaní klesli hlavne ceny potravín a nealkoholických nápojov o 3,9 % a v doprave o 3,3 %. Nižšie však boli aj ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 1,5 % a za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,1 %.

Naopak v porovnaní s vlaňajším júnom vzrástli ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách o 2,3 %, za rekreáciu a kultúru o 1,8 %, vzdelávanie o 1,5 %, rozličné tovary a služby o 1,3 %, zdravie o 1 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,9 %, odevy a obuv o 0,7 % a poštové a telekomunikačné služby o 0,3 %.

Medzimesačne v júni oproti máju sa zvýšili ceny za odevy a obuv a dopravu zhodne o 1 %. Potraviny a nealkoholické nápoje a vzdelávanie zdraželi oproti predchádzajúcemu mesiacu zhodne o 0,3 %, zdravie, rekreácia a kultúra a hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,1 %.

Klesli aj ceny alkoholu a tabaku

Klesli ceny alkoholických nápojov a tabaku, nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu zhodne o 0,5 %, rozličných tovarov a služieb o 0,2 % a za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 0,1 %. Na májovej úrovni zostali ceny poštových a telekomunikačných služieb.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v júni dosiahla záporných 0,3 %, rovnako ako v máji. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v júni na medziročnej báze 0,1 %, rovnako bez zmeny oproti máju. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v júni na úrovni 0,1 %, čistá inflácia bola taktiež 0,1 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať