Poberateľom pomoci v hmotnej núdzi zakážu hazardné hry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA / AP

BRATISLAVA 14. júla (WebNoviny.sk) – Poberatelia pomoci v hmotnej núdzi si už zrejme v blízkej budúcnosti hazardné hry nezahrajú. Ministerstvo financií totiž pripravilo návrh novely zákona o hazardných hrách, ktorej cieľom je prísnejší dozor, tvrdšie podmienky prevádzkovania hazardných hier a vyššia miera ochrany spotrebiteľov. Návrh ministerstvo predložilo do pripomienkového konania.

Podobné opatrenie prijali aj v Česku

„Poberatelia pomoci v hmotnej núdzi dostanú stopku na hranie hazardných hier. Vznikne totiž zoznam osôb, v ktorom budú evidovaní poberatelia tejto pomoci od štátu,“ približuje rezort financií spôsob, akým by sa prístup poberateľov pomoci k hazardným hrám mal zamedziť. Okrem nich si podľa návrhu minimálne pol roka nemajú zahrať aj osoby, ktoré o to sami požiadajú a patologickí hráči, za ktorých o to bude môcť požiadať aj ich blízka osoba. Osoby, u ktorých zanikne dôvod pre zápis v registri, správca z registra vymaže.

Podľa ministerstva ide o podobné opatrenie, aké nedávno aplikovali aj v Českej republike. „Napríklad členovia rodín, ktoré sa z akýchkoľvek dôvodov dostali do hmotnej núdze, by nemali byť vystavení pokušeniu hrať hazardné hry,“ uviedol štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc. Návrh pritom počíta aj so zákazom vstupu do herní pre maloleté osoby a taktiež zakazuje označenie herne reklamou v akejkoľvek podobe, vrátane reklamy na podávanie alkoholických nápojov v herni.

Cez návrh novely chce ministerstvo zároveň aj zvýšiť koncentráciu hazardných hier v herniach, v ktorých sa budú prevádzkovať výherné prístroje, technické zariadenia obsluhované priamo hráčmi, videohry a stávkové terminály, ktoré si nevyžadujú pri ich prevádzke obsluhu. Zároveň by malo dôjsť k zníženiu počtu prevádzok, keďže sa navrhuje zvýšiť minimálny počet prístrojov pripadajúcich na jednu herňu.

Ochranu sociálne slabých berú pozitívne

Prevádzkovatelia združení v Asociácii zábavy a hier (AZAH) majú z avizovaného návrhu dôvodné obavy o ich ďalšiu existenciu. Ročný poplatok za jeden hrací prístroj je podľa nich už v súčasnosti na hranici únosnosti a jeho ďalšie zvýšenie negatívne ovplyvní prevádzkovanie hazardných hier. „Žiaľ, musíme konštatovať, že hlasy aktivistov a populistov boli vypočuté. Navýšenie odvodov bude mať na náš trh negatívny dopad. Každý prevádzkovateľ bude musieť zvážiť, či sa nedostane pod úroveň rentabilnosti,“ povedala Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier.

Pre mnohých bude podľa asociácie likvidačný aj zákonom preklasifikovaný pojem herňa so zvýšeným počtom prevádzkovaných zariadení oproti súčasnosti. „Slovensko nie je Las Vegas. Megaherne u nás nemajú tradíciu a nemá zmysel ich ani budovať. Navyše, zvýšením poplatku sa to už ani neoplatí,“ uviedla Lukáčová. Nový zákon nebude mať podľa asociácie za následok pozitívny prínos do štátneho rozpočtu, ale naopak, odliv financií spôsobený rapídnym úbytkom herní na trhu.

Za pozitívne však prevádzkovatelia považujú, že tento zákon skutočne rieši dôležité veci ako napríklad ochranu pre sociálne slabých. Nové opatrenia zredukujú negatívne dopady na ohrozené skupiny hráčov. „Za prínos považujeme snahu riešiť problémy s online hazardom, vítame totiž akúkoľvek snahu o zabránenie nelegálnemu podnikaniu v oblasti hazardných hier,“ dodala Lukáčová.

Novela má riešiť aj čierny trh

Novela má riešiť v oblasti hazardných hier aj čierny trh, ktorý obchádza regulačné rámce. Zamedzený má byť vstup na webové stránky nelicencovaných poskytovateľov služieb v oblasti online hazardných hier, rovnako sa majú obmedziť platby súvisiace s hrou na takýchto stránkach.

„Ide o bežnú prax vo viacerých európskych krajinách. Zamedzenie prístupu bude presne cielené len na nelicencované subjekty v oblasti online hazardných hier,“ hovorí štátny tajomník Kuruc. Dôvodom takéhoto postupu je podľa ministerstva aj snaha vytvoriť férovejšie prostredie pre licencovaných online poskytovateľov hazardu, ktorí sú oproti nelicencovaným firmám, nerešpektujúcim slovenskú legislatívu, v značnej nevýhode.

Novela zavádza aj spravodlivejší systém prerozdelenia odvodov do rozpočtu obce z prevádzkovania hazardných hier. Každá obec, na území ktorej sa budú zariadenia prevádzkovať, by tak dostala príslušný podiel z odvodu podľa počtu dní, počas ktorých sa tieto zariadenia prevádzkovali.

Významné postavenie pri dozore a kontrole hazardu má mať po novom finančná správa, ktorá sa stane jediným orgánom dozoru v oblasti hazardných hier. Okrem toho, že dozor bude vykonávať na diaľku a aj na mieste, navrhuje sa aj nový nástroj, tzv. „mystery shopping“, kedy bude môcť byť dozor vykonaný aj prostredníctvom osoby s utajenou identitou. „Vzhľadom na potrebu konsolidácie verejných financií, a tiež so zámerom financovať všeobecne prospešné služby sa zvýšia odvody do štátneho rozpočtu pri vybraných druhoch hazardných hier,“ dodáva ministerstvo financií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR