Volkswagen pre emisný škandál zažalovali tri americké štáty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volkswagen
Volkswagen doposiaľ uviedol, že v súvislosti s emisným škandálom prejde opravou celosvetovo 11 miliónov vozidiel. Foto: ilustračné, SITA/AP

NEW YORK 20. júla (WebNoviny.sk) – Tri americké štáty, New York, Massachusetts a Maryland, zažalovali nemeckú automobilku Volkswagen (VW) a firmy Audi a Porsche patriace do skupiny VW pre falšovanie údajov o emisiách, pričom ich obvinili z klamania zákazníkov, zavádzania regulátorov a zo snahy o zatajenie klamlivých údajov.

Žaloby, ktoré zverejnili v utorok, tvrdia, že mnohí zamestnanci a manažéri Volkswagenu vedeli, že dieselové motory boli vybavené softvérom umožňujúcim manipulovať emisné testy a po tom, ako regulátori začali prešetrovanie, sa niekoľko zamestnancov snažilo zatajiť to tak, že odstránili údaje o softvéri.

Podľa žalôb sa v americkom štáte New York predalo približne 25 tis. Volkswagenov so zmanipulovanými emisnými testami a 15 tis. v štáte Massachusetts. V štáte Maryland bolo k októbru minulého roka registrovaných 13 tis. takýchto automobilov. Spoločnosť Volkswagen vo vyhlásení uviedla, že už rokuje s americkými úradmi, pokiaľ ide o „komplexné celoštátne riešenie všetkých zostávajúcich environmentálnych otázok, ktoré vyplývajú z problému dieselových motorov„.

Firma zároveň poznamenala, že sa dohodla na spätnom odkúpení alebo na oprave dotknutých vozidiel. Nemecká automobilka sa minulý mesiac dohodla, že vynaloží 15,3 mld. USD na urovnanie žalôb zo strany zákazníkov a americkej vlády v súvislosti s emisným škandálom, ktorý bol odhalený v roku 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Volkswagen