Dostál kritizuje návrh rozpočtu, neobsahuje číselné údaje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ondrej Dostál
Predseda OKS Ondrej Dostál. Foto: archívne, SITA/Urban Klement

BRATISLAVA 21. júla (WebNoviny.sk) – Poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál považuje kroky ministerstva financií pri zverejnení návrhu štátneho rozpočtu za nekorektný. Poslancovi za stranu SaS sa nepáči, že návrh štátneho rozpočtu je zverejnený v pripomienkovom konaní bez číselných údajov.

„Ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania návrh zákona o štátnom rozpočte na budúci rok, ktorý neobsahuje žiadne číselné údaje. Bez číselných údajov je pritom návrh štátneho rozpočtu bezcenný a nič nehovoriaci. Jeho zaradenie do pripomienkového konania v takejto podobe je úplne nezmyselné,“ uviedol Dostál.

Ministerstvo financií podľa neho s prípravou rozpočtu mešká a jeho postup odporuje duchu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy i zákona o tvorbe právnych predpisov. „Na rokovanie vlády sa totiž návrhy zákonov majú predkladať až po riadnom prerokovaní návrhu v pripomienkovom konaní. Predložiť do pripomienkového konania návrh rozpočtu bez čísel je úplný nezmysel, obchádzanie zákona a popretie zmyslu pripomienkového konania. Pripomienkujúce inštitúcie, ani verejnosť sa nemajú reálne k čomu vyjadriť,“ zdôraznil Dostál.

Ministerstvo financií dalo návrh rozpočtu do pripomienkového konania 12. júla a pripomienky možno zasielať do 1. augusta. „Zajtra je posledný termín na zverejnenie návrhu štátneho rozpočtu, pri ktorom je možné dodržať legislatívnymi pravidlami vlády stanovenú lehotu 15 pracovných dní na zasielanie pripomienok a zároveň predložiť návrh rozpočtu vláde do 15. augusta,“ podotkol Dostál.

Zároveň upozornil, že nejde o omyl predkladateľa, či technickú chybu portálu. V predkladacej správe k návrhu zákona sa uvádza: „Vzhľadom na skutočnosť, že rokovania o rozpočte verejnej správy na roky 2017 až 2019 nie sú ukončené, návrh zákona neobsahuje číselné údaje a prílohy k zákonu.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ondrej Dostál
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SRSaS Sloboda a Solidarita