Slovenská pošta znižuje poplatky za balíky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pošta predstavila novú balíkovú linku
Slávnostné spustenie novej balíkovej triediacej linky Slovenskej pošty na Tomášikovej ulici v Bratislave. Bratislava, 16. jún 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 26. júla (WebNoviny.sk) – Slovenská pošta, a. s. v rámci navrhovanej úpravy cien znižuje poplatky za balíky svojho balíkového portfólia. Chce tak zatraktívniť svoje balíkové produkty, služby a zvýšiť svoju konkurencieschopnosť na rastúcom balíkovom trhu.

Ako spoločnosť v utorok informovala, pri vybraných typoch balíkov cena klesne o 20 centov. Priemerné zníženie cien balíkových produktov je zhruba o 4 % s tým, že niektoré produkty zlacnejú o viac ako 7 %.

O balíky a expresné zásielky evidujeme zvýšený záujem zo strany klientov, medziročný nárast je na úrovni 5 %. Tento pozitívny trhový vývoj nám preto umožňuje tieto služby práve znížením cien ešte viac zatraktívniť a zlacniť pre obyvateľstvo,“ priblížil generálny riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik. „Pri vybraných typoch balíkov, predovšetkým pri balíkoch podaných prostredníctvom EPH (elektronický podací hárok) pôjde o zníženie až do výšky 20 centov,“ dodal.

Nová tarifa by mala byť účinná od 1. októbra

Slovenská pošta chce výraznejšie podporiť elektronizáciu podaja zásielok, zavádza aj nové elektronické produkty a rozširuje možnosti podaja zapísaných zásielok cez ePodací hárok pre doporučené, poistené listy a úradné zásielky. Zároveň zavádza možnosť úhrady platby poštových poukazov do sumy 1 500 eur platobnou kartou všetkých bánk na Slovensku. „Pri doporučených listoch, poistených listoch a úradných zásielkach, ktoré podajú klienti cez EPH, ostáva suma nezmenená, s výnimkou úradných zásielok do 1 kg a 2 kg,“ spresnil Gálik.

V súčasnosti trvá medzirezortné pripomienkové konanie o úprave cien niektorých základných poštových služieb a dvoch typov poštového poukazu – na účet a poukaz ekonomický. V prípade schválenia regulačným úradom by mala byť nová tarifa účinná od 1. októbra tohto roka.

Úprava cien sa dotkne aj podaja listových zásielok, kde Slovenská pošta dlhodobo zaznamenáva pokles v dôsledku zníženého podaja zásielok, najmä listov 1. a 2. triedy, reklamných adresovaných zásielok a poštových poukazov. Medziročne ide o pokles na úrovni v priemere o 7 %. „Za posledných sedem rokov predstavuje pokles objemu listových zásielok spracovaných poštou spolu 36 %, čo zároveň spôsobuje významný nárast jednotkových cien. Treba tiež uviesť, že suma za podaj niektorých druhov listových zásielok nepokrýva ani skutočné náklady na túto službu,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Mzdy stále nedosahujú priemernú úroveň v národnom hospodárstve

Pri elektronickom podaji niektorých listových zásielok ostáva cena nezmenená. Podľa analýzy sociálnych vplyvov bude mať úprava cien len minimálny dosah na občanov, v prepočte na jedného obyvateľa pôjde o sumu 0,037 eur mesačne.

Ceny listov nižších váhových kategórií boli naposledy zvyšované k 1. januáru 2013. Pri listoch 2. triedy, najvyužívanejšom produkte pošty, je cena v porovnaní s okolitými štátmi druhá najnižšia, napríklad v Rakúsku 0,68 eur, v Poľsku 0,56 eur, v Maďarsku 0,47 eur v porovnaní s navrhovanou cenou pošty 0,50 eur. V Českej republike zvýšili ceny od 1. júla tohto roka na 0,59 eur.

Slovenská pošta medziročne pravidelne výrazne zvyšuje objem mzdových prostriedkov pre svojich zamestnancov. Len v roku 2015 boli mzdové prostriedky navýšené o 3,346 mil. eur oproti roku 2014, čo znamenalo zvýšenie priemernej mzdy o 24,54 eur,“ poznamenala Dorčáková. Napriek zvyšujúcim sa mzdovým prostriedkom priemerná mzda stále nedosahuje ani priemernú úroveň v národnom hospodárstve. Priemerná mesačná mzda zamestnancov Slovenskej pošty vlani dosiahla 689 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Slovenská pošta