Zahraničných turistov na Slovensku pribudlo, najmä z Česka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tatry turist
ilustračné foto Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 6. augusta (WebNoviny.sk) – Na Slovensko prišlo od začiatku roka takmer 1,8 milióna turistov. Informuje o tom Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR). Podľa posledných štatistických údajov za január až máj 2016 na Slovensku dovolenkovalo 1,1 milióna domácich obyvateľov, čo predstavuje nárast o 20,3 percenta. Zahraničných turistov prišlo 690 tisíc, čo je o 21,6 percent viac. Návštevnosť Slovenska medziročne stúpla o 20,8 percenta, pričom počet prenocovaní sa blíži k piatim miliónom. Oproti rovnakému obdobiu v minulom roku je to nárast o 18,9 percenta. Domáci a zahraniční turisti strávili v niektorom z turistických regiónov 2,7 noci.

Zvýšený záujem turistov o dovolenkové pobyty na Slovensku minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely zdôvodňuje tým, že Slovensko je stabilnou a pokojnou krajinou, čo v súčasnej geopolitickej situácii zohráva dôležitú úlohu pri výbere dovolenkovej destinácie. Pod nárast záujmu sa podľa neho podpísali aj cielené marketingové a propagačné aktivity SACR a jednotlivých subjektov cestovného ruchu.

Najviac zahraničných návštevníkov prišlo z Českej republiky 191 563, Poľska 77 330, Nemecka 62 467 či Maďarska 36 745. Pre Slovensko sa tento rok rozhodlo aj viac britských, talianskych, francúzskych, holandských, izraelských aj amerických turistov. Po dvoch rokoch prepadu návštevnosti sa zvýšil počet ruských dovolenkárov. Celkovo ich prišlo viac ako 14-tisíc, čo predstavuje medziročný rast o 22,7 %.

Podľa vyjadrení SACR dovolenku na Slovensku vzhľadom k nestabilnej bezpečnostnej situácii uprednostňuje čoraz viac domácich aj zahraničných turistov. „Ak bude rastúci trend návštevnosti Slovenska pokračovať aj v nasledujúcom období, leto v roku 2016 bude pravdepodobne historicky najúspešnejšie,“ uviedol generálny riaditeľ SACR Igor Donoval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Roman Brecely