Banky eurozóny prešli záťažovými testami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
* zľava platná len pre Flexipôžičku na bývanie, nie je možná kombinácia oboch zliav pri jednom úvere Foto: VÚB, a.s.

BRATISLAVA 2. augusta (WBN/PR) – Výsledky záťažových testov, uskutočnených na úrovni celej EÚ Európskym bankovým úradom ukázali, že priemerný stav európskych bánk sa oproti roku 2014 zlepšil. Intesa Sanpaolo, matka VÚB, dokonca vyšla z testov ako jedna z najsilnejších.

Záťažovým testom sa podrobilo 51 bánk, z toho 37 významných finančných inštitúcií, ktoré patria pod priamy dohľad Európskej centrálnej banky (ECB). Testy koordinoval Európsky orgán pre bankovníctvo (European Banking Authority – EBA). Z výsledkov vyplýva zlepšenie odolnosti bánk v eurozóne a celkové očakávania dohľadu týkajúce sa výšky kapitálu sa oproti roku 2014 výrazne nemenia.

Skupina bánk pod priamym dohľadom ECB vstupovala do testu s priemerným koeficientom vlastného kapitálu Tier 1 (CET1) na úrovni 13 percent, čo predstavuje zlepšenie oproti hodnote 11,2 percenta v záťažovom teste EÚ v roku 2014. Banky za posledné dva roky výrazne navýšili kapitál a upravili bilancie. „Bankový sektor je v súčasnosti odolnejší a dokáže oveľa lepšie absorbovať hospodárske šoky než pred dvoma rokmi“ uviedla predsedníčka Rady pre dohľad ECB Daniele Nouyová.

V nepriaznivom scenári nastalo priemerné zníženie kapitálu o 3,9 percentuálneho bodu, čo je výraznejší úbytok než 2,6 percentuálneho bodu v záťažovom teste z roku 2014. Vďaka vyššej úrovni kapitálu a ďalším zlepšeniam zaznamenaným od roku 2014 bol však výsledný priemerný koeficient CET1 v nepriaznivom scenári napriek tomu vyšší (9,1 percenta oproti 8,6 percenta v roku 2014).

Intesa Sanpaolo, matka VÚB, potvrdzuje líderskú pozíciu

Taliansky premiér Matteo Renzi sa na margo testov vyjadril, že milánska veľkobanka Intesa Sanpaolo je dokonca najsolídnejšou bankou na európskej úrovni.

Výsledky záťažových testov ukazujú, že je najsilnejšou bankou medzi najväčšími bankami v Európe z hľadiska sily kapitálu a jej ukazovatele kapitálovej primeranosti ďaleko presahujú požiadavky regulátorov, a to aj pri nepriaznivom scenári. „Spomedzi bánk máme aj najlepší ukazovateľ pomeru cudzích zdrojov s prebytkom likvidity, ktorá dnes presahuje požiadavky pre rok 2018. Toto sú jednoznačné znaky vedúceho postavenia, ktoré nám umožňujú pokojne prejsť zložitým obdobím, ktoré ovplyvňuje bankový systém.“ vyjadril sa Carlo Messina, generálny riaditeľ Intesa Sanpaolo.

Intesa Sanpaolo chce byť katalyzátom rastu ekonomiky: len v prvom polroku podporili investície so sumou 24 miliárd EUR v oblasti strednodobých a dlhodobých úverov. Zameriava sa na podniky, ktoré čelia krátkodobým, ale riešiteľným problémom. Táto sila umožňuje odmeniť akcionárov Intesa Sanpaolo vo forme veľkej návratnosti a dividend. Obchodný model Intesa Sanpaolo sa čoraz viac zameriava na správu majetku, sektor, ktorý predstavuje najzaujímavejšie rastové perspektívy na medzinárodnej úrovni.

Pomer celkového vlastného kapitálu Tier 1 pre Intesa Sanpaolo vyplývajúci zo záťažových testov pre r. 2018, posledný zohľadnený rok v testoch, by mal byť vo výške:

• 12,8% v rámci základného scenára,

• 10,2% v rámci nepriaznivého scenára.

Toto sa porovnáva s počiatočnou hodnotou vo výške 13% k 31. decembru 2015 a započítava redukciu 50 bázických bodov v rámci oboch scenárov z dôvodu prechodu z výpočtových kritérií platných v r. 2015 a v r. 2018.

Intesa Sanpaolo, ktorá je najväčšou bankou na talianskom trhu a piatou najväčšou v Eurozóne, je jednou z najlepšie kapitalizovaných bánk v Európe. Jej dcéra VÚB banka má dlhodobý rating na úrovni A2, čo je rovnaký rating ako má Slovensko ako také, ktorý je potvrdený agentúrou Moody’s a má stabilný výhľad.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Matteo Renzi
Firmy a inštitúcie VÚB Všeobecná úverová banka