Veľká Británia by sa pre brexit mohla dostať do recesie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Brexit.jpg
Foto: Pixabay.com

BRATISLAVA 3. augusta (WebNoviny.sk) – V nasledujúcich osemnástich mesiacoch sa môže stať, že ekonomika Veľkej Británie v dôsledku odhlasovania odchodu z Európskej únie upadne do recesie. Podľa britského Národného inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum (NIESR) je pravdepodobnosť takéhoto vývoja 50-percentná, keďže krajinu v tomto a budúcom roku čaká „zreteľné spomalenie hospodárstva“. Informoval o tom v stredu portál bbc.com.

Inflácia v Británii sa podľa NIESR do konca budúceho roka zvýši na 3 percentá. „Ide o krátkodobý ekonomický následok odhlasovania odchodu z EÚ,“ citoval portál bbc.com Simona Kirbyho z britského Národného inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum. Celkovo sa ekonomika Británie podľa NIESR v tomto roku pravdepodobne zväčší o 1,7 percenta a v budúcom iba o 1 percento.

„Očakávame, že Veľká Británia zažije zreteľné spomalenie hospodárstva v druhej polovici tohto roka a počas roka 2017,“ uviedol Kirby. „V najbližších osemnástich mesiacoch dokonca existuje možnosť technickej recesie.“ poznamenal. Technická recesia je definovaná ako dve po sebe nasledujúce kvartály ekonomického poklesu. NIESR prognózuje, že Bank of England tento týždeň zníži úroky na 0,25 % a nakoniec ich zredukuje až na 0,1 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať