Časť penzistov dostane príplatok k vianočnej dávke

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 17. augusta (WebNoviny.sk) – Vláda na konci toho roka už tretíkrát po sebe vyplatí časti penzistov tzv. jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura. Nárok na takýto príplatok k vianočnému príspevku by mali rovnako ako vlani a predvlani získať penzisti, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do sumy 396,18 eura. Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku, ktorý v stredu schválila vláda.

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak má opäť dosiahnuť 100 eur a majú mať na ňu nárok penzisti, ktorých dôchodok je do 198,09 eura. „Cieľom predloženého návrhu je poskytnúť aj v roku 2016 jednorazové zvýšenie sumy vianočného príspevku pre poberateľov nízkych dôchodkov, čím sa prispeje k zvýšeniu životnej úrovne nízkopríjmových poberateľov dôchodkov vo vianočnom období,“ uviedol rezort práce a sociálnych vecí. Na jednorazový príplatok by malo mať nárok 733 tisíc penzistov a vláda by na to mala vynaložiť 9,3 mil. eur.

Maximálna suma vianočného príspevku bez zohľadnenia 12,74-eurového príplatku dosahuje 87,26 eura. Od najvyššej možnej sumy vianočného príspevku sa odpočítava 18 % rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom. Na vianočný príspevok pritom bude mať v tomto roku nárok viac penzistov ako vlani. Môže za to rast priemernej mzdy na Slovensku. Výška dôchodku totiž nesmie presiahnuť 60 % vlaňajšej priemernej mzdy na Slovensku. Kým v minulom roku táto hranica bola na úrovni 514,80 eura, v tomto roku vďaka rastu priemernej mzdy stúpa na 529,80 eura.

Vianočnú štátnu dávku vypláca Sociálna poisťovňa časti poberateľov predčasných starobných, starobných, invalidných, pozostalostných a sociálnych dôchodkov. Vianočné príspevky pre penzistov zaviedla prvá vláda Roberta Fica. Prvýkrát ich dôchodcovia s nízkou penziou dostali v decembri 2006.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Vláda SR