Miera nezamestnanosti na Slovensku je najnižšia od roku 2009

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nezamestnanosť
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 19. augusta (WebNoviny.sk) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci júla tohto roka 9,44 %. Miera nezamestnanosti tak zostala na najnižšej úrovni od januára 2009, kedy predstavovala 9,03 %.

V porovnaní s koncom júna sa miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 0,01 percentuálneho bodu, medziročne bola nižšia o 2,02 percentuálneho bodu. Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Celkovo sa uchádzalo o prácu 297 649 osôb

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 256 460 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu júna tohto roka ide o pokles o 155 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo o 52 650 osôb. Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 10,96 %.

Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,06 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 2,08 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci júla tohto roka 297 649 osôb. Oproti koncu júna tohto roka je to pokles o 1 778 osôb, v porovnaní s júlom minulého roka je to menej o 54 172 ľudí.

„Júl a august nie sú mesiace, kedy firmy príliš naberajú nových zamestnancov, pretože pracujú v istom obmedzenom režime,“ povedal na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Podľa neho v júli ubudlo 3,6 tisíc požiadaviek na prácu od zamestnávateľov. „Samozrejme, súvisí to aj s pomalším poklesom evidovanej miery nezamestnanosti,“ tvrdí minister. Ako ďalej uviedol, vzhľadom na počet voľných pracovných miest nie je potrebné motivovať najmä evidovaných nezamestnaných, ktorí sú na úrade práce do šiestich mesiacov. „Chceme sa venovať najmä mladým ľuďom a dlhodobo nezamestnaným,“ zdôraznil Richter.

Miera nezamestnanosti je pod priemerom eurozóny

Miera nezamestnanosti je podľa ministra práce pod priemerom členských štátov eurozóny. „Dostali sme sa na ešte lepšie pozície a lepšie čísla,“ upozornil. Podľa európskeho štatistického úradu Eurostat miera nezamestnanosti očistená o sezónne práce na Slovensku dosahuje 9,8 %. „Podarilo sa nám preskočiť aj také krajiny, ako Francúzsko, Litva a sme skutočne v tejto chvíli pevne zakotvení pod priemerom eurozóny,“ uviedol.

Počet a vzdelanostná štruktúra nezamestnaných evidovaných na úradoch práce do šiestich mesiacov podľa Richtera dokazuje, že nie je dôvod na plošné otvorenie slovenského trhu práce pre občanov z tretích krajín. Minulý mesiac podľa Richtera išlo v tejto kategórii o 61,1 tisíc uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú na úrade práce do troch mesiacov a 41,1 tisíc bolo nezamestnaných od štyroch do šiestich mesiacov.

„Stredoškoláci tvoria 60 tisíc z nich, do 25 tisíc je vysokoškolákov a len 1 231 týchto uchádzačov sú uchádzači bez ukončenej základnej školy,“ povedal. Podľa neho je reálny predpoklad, že títo nezamestnaní budú vedieť uspokojiť potreby zamestnávateľov pri obsadzovaní voľných pracovných miest.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján RichterMarián Valentovič
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR