Slováci sa obávajú najmä finančnej tiesne a chudoby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 23. augusta (WebNoviny.sk) – Obavy z finančnej tiesne a chudoby sú pre Slovákov väčšie, ako napríklad strach z terorizmu, dôsledkov utečeneckej krízy, či z vážnej choroby.

Vyplýva to z prieskumu investičnej skupiny Pioneer Investments, podľa ktorej finančnú tieseň a chudobu ako svoju najväčšiu obavu označilo až 69 % opýtaných. Strach z chudoby pritom majú častejšie ženy a ľudia s nižším vzdelaním. Prieskum pre skupinu Pioneer Investments realizovala spoločnosť Stem Mark v júli 2016 na vzorke 500 mužov a žien vo veku 18 až 60 rokov.

Významná časť Slovákov však podľa výsledkov prieskumu verí, že sa ich finančná situácia aj napriek vyjadreným obavám v horizonte piatich rokov výrazne zlepší. Vyjadrilo sa tak 37,5 % opýtaných. Pozitívny vývoj svojej finančnej situácie predpokladajú hlavne mladí ľudia vo veku do 29 rokov, naopak, vo vekovej skupine 45 až 60 rokov počíta so zlepšením finančnej situácie už len 6 % ľudí. Žiadnu prevratnú zmenu vo svojej finančnej situácii neočakáva 44 % opýtaných a 12 % Slovákov predpokladá, že ich finančná situácia sa počas piatich rokov zhorší.

Vyše štvrtina Slovákov verí, že cestou k lepšej finančnej situácii, lepšiemu uplatneniu v práci a prestížnejšiemu spoločenskému postaveniu je vzdelanie. Väčší význam pritom vzdelaniu prikladajú ľudia bez maturity v porovnaní s vysokoškolákmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia