Záujem Slovákov o e-shopy z tretích krajín neklesá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nákupy cez internet
Index spokojnosti s internetovým nakupovaním sa drží od minulého roka na 95 percentách. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 4. septembra (WebNoviny.sk) – Záujem Slovákov o nakupovanie v e-shopoch tzv. tretích krajín, čiže krajín mimo Európskej Únie (EÚ), neklesá ani po tom, čo 1. mája do platnosti vstúpil nový Colný kódex EÚ. Informovala o tom finančná správa.

Obava, že zavedenie nových pravidiel skomplikuje nakupovanie prostredníctvom internetu v amerických a ázijských e-shopoch, sa podľa finančnej správy nepotvrdila. Podľa nového kódexu majú ľudia, ktorí si z krajín mimo európskeho spoločenstva objednávajú zásielky v hodnote nad 150 eur, podávať colné vyhlásenie. Toto sa zatiaľ netýka zásielok v hodnote do 1 000 eur, ktoré sú doručované prostredníctvom klasickej pošty.

Ako ďalej informovala finančná správa, najväčšie tzv. vyclievacie pošty sú v Bratislave, Košiciach a Žiline. Od zavedenia nových pravidiel v máji bolo v Bratislave každý mesiac predložených k colnej kontrole priemerne 59 tisíc zásielok. Sú to také zásielky, ktorých hodnota je nad 150 eur. Pobočka v Žiline eviduje stúpajúci trend v počte zásielok. Kým za prvý polrok 2015 vybavili 497 272 zásielok, za rovnaké obdobie tohto roka ich bolo 731 548, čo je nárast o 47 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Finančná správa SR