Z Bruselu by malo prísť na Slovensko vyše 100 miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 19. septembra (WebNoviny.sk) – Európska komisia by mala v najbližšom období poslať na Slovensko vyše 100 mil. eur. SR totiž poslala 14. septembra prvé žiadosti o platbu obsahujúce výdavky na dopravné projekty v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) 2014 – 2020. Informoval o tom v pondelok úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho s tým, že to potvrdila eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Cretu počas svojej osobnej návštevy.

„Sú to prvé reálne peniaze, ktoré k nám prichádzajú z fondov v tomto období a verím, že budeme úspešní aj v ďalšom čerpaní,“ povedal Pellegrini. Po úspechoch pri odvrátení hroziaceho nevyčerpania fondov Európskej únie v programovom období 2007 – 2013 je to podľa úradu vicepremiéra dôkaz úspešného naštartovania implementácie v programovom období 2014 – 2020.

Eurokomisárka pre regionálnu politiku sa 15. a 16. septembra zúčastnila celoeurópskej konferencie venovanej politike súdržnosti EÚ. Vo svojom príhovore vyzdvihla opodstatnenie politiky súdržnosti pre celú Európu, ale rovnako poukázala na potrebu jej zjednodušovania. V prvý deň konferencie zároveň navštívila spolu s podpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu Petrom Pellegrínim región Banskej Bystrice, kde si prezrela príklady úspešných projektov financovaných z fondov EÚ. Na záver svojej návštevy vyjadrila presvedčenie, že Slovenská republika bude úspešná v efektívnom využívaní európskych finančných prostriedkov a dosahovaní výsledkov politiky súdržnosti.

Slovensko vyčerpalo z peňazí EÚ v novom programovom období 2014 – 2020 do 31. augusta v štyroch z jedenástich programov 173,49 mil. eur. Znamená to 1,24 % z celkovej alokácie všetkých programov 13,990 mld. eur bez Programu rozvoja vidieka. Oproti koncu júla čerpanie peňazí EÚ v aktuálnom období vzrástlo o 26,74 mil. eur a miera o 0,19 percentuálneho bodu. Vyplýva to z informácií ministerstva financií ako certifikačného orgánu o schválení prostriedkov. Domáce spolufinancovanie programov zo štátneho rozpočtu dosiahlo koncom uplynulého mesiaca 29,06 mil. eur, čo je 1,41 % zo záväzku 2,068 mld. eur. Medzimesačne vzrástlo o 4,92 mil. eur a o 0,24 percentuálneho bodu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia