Vláda schválila zákaz hazardu pre poberateľov dávok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hazard
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. septembra (WebNoviny.sk) – Podmienky pri prevádzke hazardných hier a ochrana ľudí v tejto oblasti sa sprísni. Predpokladá to návrh novely zákona o hazardných hrách z dielne rezortu financií, ktorý v stredu schválila vláda. Dôležitou zmenou podľa ministerstva je najmä fakt, že poberatelia rôznych sociálnych dávok by sa už do herní dostať nemali.

Cieľom novely je podľa ministerstva tiež znížiť počet miest, na ktorých sa hazardné hry prevádzkujú. Od roku 2019 by tak mali automaty a „gambling“ zmiznúť napríklad z krčiem. Novela totiž presúva hazardné hry do herní a zvyšuje minimálny počet hracích zariadení pripadajúcich na jednu herňu zo súčasných 5 na 12 kusov.

Kontrola Finančného riaditeľstva SR

Významnú úlohu pri kontrole dodržiavania nových pravidiel bude mať Finančné riaditeľstvo SR, ktoré bude mať všetky nástroje na kontrolu a sankcionovanie v tejto oblasti. Okrem štandardných postupov budú môcť zamestnanci finančného riaditeľstva vykonávať aj tzv. mystery shopping, teda kontrolu prevádzok pod utajenou identitou.

Zákon tiež stanovuje prísnejšie pravidlá aj pre prevádzkovateľov online hazardných hier, konkrétne si berie na mušku čierny trh nelegálneho hazardu. Ide o subjekty bez licencie, ktoré jednak nemajú na svoju činnosť povolenie a zároveň ani neplatia na Slovensku dane.

V týchto prípadoch je možné podľa zákona zneprístupniť stránku takéhoto prevádzkovateľa, resp. neumožniť platbu na jeho účet. Blokovanie nelegálnych prevádzkovateľov online hazardu je zavedené v sedemnástich krajinách Európskej únie a v Nórsku. O blokácii stránky bude rozhodovať súd.

Zákon tiež zvyšuje odvody pre klasický „gambling“

Novela zavádza aj spravodlivejší systém prerozdelenia odvodov do rozpočtu obce z prevádzkovania hazardných hier. Novela zákona by mala začať platiť od budúceho roka, s tým, že pre zavedenie niektorých zmien poskytuje zákon prevádzkovateľom dlhšie časové obdobie. Zákon tiež zvyšuje odvody pre klasický „gambling“.

Podľa ministra financií Petra Kažimíra je to však vedľajšia úloha tohto návrhu. „Je zásadnou reformou riadenia a regulácie gamblingu na Slovensku. Je na ochranu tých, ktorí sa nevedia chrániť a sú závislí na gamblingu, alebo sú ohrození,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády minister.

S nastavením pravidiel, ako to je v tejto novele, však nesúhlasí Asociácia stávkových spoločností SR, ktorej členmi sú stávkové kancelárie Niké, Fortuna a Tipsport. Podľa nej totiž cez nelegálny hazard budú naďalej štátu unikať peniaze. Ministerstvo financií podľa výkonného riaditeľa Asociácie stávkových spoločností SR Petra Papanka premárnilo príležitosť, keď nenašlo dostatok odvahy na zásadné zmeny.

Okrem blokovania prístupu k nelegálnym stránkam je podľa asociácie potrebné aj liberalizovať trh. Dôležitým opatrením mala byť aj zmena súčasnej obratovej dane na daň z výhry. „Štát nechal výnosy podľa súčasného návrhu v rukách nelegálnych firiem a čierneho trhu,“ dodal Papanek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia