Fico: Protischránkový zákon môže byť vzorom pre Európu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protischránkový zákon môže byť podľa Fica vzorom pre Európu
Predseda vlády Robert Fico počas tlačovej besedy na tému: Schválený protischránkový zákon účinne odhalí, komu tečú peniaze zo štátneho rozpočtu. Bratislava, 26. október 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 26. októbra (WebNoviny.sk) – Protischránkový zákon, ktorí poslanci v utorok schválili na 10. schôdzi Národnej rady SR, môže byť vzorom pre celú Európu v boji proti korupcii a netransparentnému správaniu sa firiem, uviedol na stredajšom brífingu predseda vlády SR Robert Fico.

„Nikde na svete nie je takýto zákon, nikde na svete sa nežiada od firmy, ktorá chce obchodovať so štátom, aby povedala, kto je jej skutočným majiteľom, kto je ten, kto na konci dňa berie výhody z tejto firmy,“ povedal Fico. Podľa schváleného zákona o registri partnerov verejného sektora bude po novom musieť každá firma, ktorá chce so štátom obchodovať, odkryť svoju vlastnícku štruktúru až po konečného užívateľa výhod.

Fico zároveň avizoval, že osloví Organizáciu pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), aby urobila „inventúru“ všetkých slovenských zákonov orientovaných na boj proti korupcii a netransparentnému správaniu subjektov. „Ak to bude potrebné, prijmeme ďalšie legislatívne iniciatívy, ktoré napomôžu, aby Slovensko v tejto oblasti bolo krajinou, ktorá robí všetko pre to, aby tí, čo majú záujem sa správať netransparentne pri nakladaní s verejnými financiami, nedostávali žiadny priestor,“ skonštatoval Fico.

„Tak ako sme pri zverejňovaní zmlúv odkryli, ako vyzerajú zmluvy, ktoré štát robí, tak pri tomto zákone odkrývame aj to, s kým štát tieto zmluvy uzatvára,“ uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Zákon o registri partnerov verejného sektora z dielne Ministerstva spravodlivosti SR upravuje pre firmy povinnosť zaregistrovať sa v registri partnerov verejného sektora. Cieľom novej právnej úpravy je podľa Žitňanskej maximalizovať transparentnosť vzťahov medzi štátom a biznisom. Za nepravdivé informácie podľa zákona partnerovi verejného sektora hrozí pokuta do výšky 1 mil. eur, odňatie zisku firmy, ktorý získala, či výmaz partnera verejného sektora z registra, takže sa nebude môcť uchádzať o verejné zdroje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia ŽitňanskáRobert Fico
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky