Brexit pocítia v Británii automobilky aj stavebníci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Brexit
Brexit prináša aj kuriózne situácie Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 23. januára (WebNoviny.sk) – Hospodárstvo Veľkej Británie vystúpenie krajiny z Európskej únie pocíti. Podľa ekonóma spoločnosti Coface Rubena Nizarda zrejme oslabí domáci dopyt, zhoršiť by sa mohlo aj podnikanie v automobilovom priemysle či stavebníctve.

Nizard pritom vychádza z dvanásťbodového plánu zverejneného britskou premiérkou Theresou Mayovou. „Británia nechce kompromisy v otázkach voľného pohybu osôb, členstva krajiny na spoločnom trhu, či kontroly imigrácie. Theresa Mayová naznačila, že Británia bude chcieť novú, komplexnú, odvážnu a ambicióznu dohodu o voľnom obchode,“ uviedol Nizard.

Podľa analytika nateraz ťaží britské hospodárstvo z vyššej domácej spotreby aj z odvetvia služieb. „No pri inflácii, ktorá sa tento rok očakáva na úrovni 2,5 %, a slabšej libre je málo pravdepodobné, že spotreba či služby budú ekonomiku v tomto roku výrazne ťahať,“ podotýka ekonóm Coface, ktorá v roku 2017 prognózuje Británii hospodársky rast o 1,1 %.

„Keďže je tu ešte stále aj neistota týkajúca sa výsledkov rokovaní Británie s úniou o brexite, spomalia sa aj podnikateľské investície,“ konštatuje Nizard s tým, že nielen domáci automobilový priemysel, ale aj stavebný priemysel môžu zasiahnuť dopady vyšších cien dovážaných materiálov. „Exportným odvetviam v krátkodobom horizonte ešte takéto riziko nehrozí, lebo by mohli mať prospech z oslabenej libry. To však sťaží situáciu európskym exportérom na britské ostrovy,“ uzavrel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Theresa Mayová