Faktúry za plyn a elektrinu treba roztrhať, odkazuje Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico

ZLATÉ MORAVCE 23. januára (WebNoviny.sk) – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vráti fixné a variabilné poplatky za elektrinu a plyn na úroveň roku 2016. „Bolo začaté nové cenové konanie a v stredu budú prijaté nové cenové rozhodnutia s účinnosťou od 1. januára 2017, ktoré budú postavené na parametroch z roku 2016,“ povedal predseda vlády Robert Fico v pondelok na brífingu v Zlatých Moravciach.

Ako podčiarkol, Vláda SR víta rozhodnutie ÚRSO zmeniť svoje rozhodnutie o cenách energií. Faktúry zaslané v januári 2017 sú podľa jeho slov neplatné a ľudia ich platiť nemajú. Premiér na brífingu názorne predviedol, čo majú s nimi spraviť – roztrhať ich. „Nech nikto nič neplatí. A pokiaľ niekto zaplatil na základe týchto rozhodnutí, tak tieto peniaze mu budú musieť byť vrátené zo strany toho, kým boli odoslané,“ povedal Fico.

Pri nových cenových výmeroch by napríklad verejné osvetlenie v Banskej Bystrici stálo v roku 2017 až 637 tisíc eur, pričom v roku 2016 to bolo 239 tisíc eur. „Za január 2016 bola na jednom konkrétnom odbernom mieste faktúra 114,90 eura, v januári 2017 to malo byť 2 119 eur. To je systémová chyba, s týmto vláda nikdy nemôže súhlasiť,“ uviedol Fico. Ako ďalej dodal, pokiaľ ide o vodu, ÚRSO rozoslal vodárenským spoločnostiam špeciálne metodické usmernenie, pretože dochádzalo k premiešaniu kategórií a rôznym chybám. Toto usmernenie má vodárne viesť k tomu, aby správne pristupovali k aplikácii rozhodnutia, ktoré prijal ÚRSO. Pripomenul, že vodárenské spoločnosti sú v rukách miest a obcí, nie štátu.

Poslanci za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vyzvali premiéra, aby zastavil zvyšovanie poplatkov za energie pre chudobnejších ľudí a aby odvolal predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka. Fico to označil za „cirkus, ktorý robí opozícia“ a priživovanie sa na témach. Rovnako odmietol obvinenia, že ÚRSO nie je nezávislý úrad. „Je to úrad, ktorý prijíma sám rozhodnutia. Na Slovensku to tak funguje, že keď klesajú ceny energií, za to vláda, samozrejme, nemôže, lebo to je vec nezávislého úradu, trhu a neviem koho všetkého. Ale akonáhle sa niekde stane chyba a ceny stúpajú, tak vtedy už úrad nie je nezávislý, vtedy je na vine vždy a len vláda Roberta Fica. Toto ja principiálne odmietam,“ vyhlásil Fico. Ceny energií na Slovensku sú podľa Fica stabilné a musia aj zostať stabilné, pretože cena komodity nerastie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico