Pozor na aplikáciu, šíri sa formou SMS a môže vykrádať účty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mobilný telefón

BRATISLAVA 27. januára (WebNoviny.sk) – Škodlivú mobilnú aplikáciu vydávajúcu sa za službu Českej pošty detegovala bezpečnostná spoločnosť ESET aj na Slovensku. Ako spoločnosť informovala, aplikácia sa šíri formou SMS a jej cieľom sú informácie o platobných kartách. Obeť používajúca mobil alebo tablet s operačným systémom Android ich na výzvu aplikácie sama vpisuje do legitímne vyzerajúcich okien zobrazených po spustení aplikácií Google Chrome, PayPal alebo Obchod Play.

SMS správa o falošnom nedoručení zásielky

Útočník sa zariadenie obete pokúša infikovať tak, že jej zašle SMS správu o falošnom nedoručení zásielky s linkom na aplikáciu, v ktorej môže zmeniť adresu doručenia.

Ako vysvetlil analytik škodlivého kódu zo spoločnosti ESET Lukáš Štefanko, pod linkom sa skrýva škodlivá aplikácia, ktorú však musí obeť dobrovoľne manuálne nainštalovať. „Nechá sa teda oklamať dôveryhodne vyzerajúcou SMS správou. Po inštalácii sa na displeji zobrazí ikonka škodlivej aplikácie, ktorá je identická s ikonkou oficiálnej aplikácie Českej pošty,“ uviedol Štefanko.

Po úspešnej inštalácii zašle škodlivý kód útočníkovi kontakty uložené na infikovanom zariadení a zároveň dokáže na tieto kontakty odoslať SMS obsahujúcu link na škodlivú aplikáciu. Keď sa obeť na infikovanom Android telefóne pokúsi otvoriť aplikáciu Google Chrome, aplikáciu platobnej brány PayPal alebo Obchod Play/Google Play, škodlivý kód jej zobrazí falošný formulár, do ktorého používateľ zadáva údaje o platobnej karte.

Kontrolujte, aké povolenia si každá aplikácia pýta

To isté spraví škodlivý kód pri otvorení aplikácií niektorých zahraničných bánk, napriek tomu sa podľa údajov spoločnosti ESET šíri aj po Českej republike a Slovensku.

„Keď sa škodlivý kód dostane k tomu, že obeti začne vykrádať bankový účet, dokáže na mobilnom telefóne zmeniť PIN. Obeť sa tak nevie dostať k SMS správam o pohyboch na účte, alebo akokoľvek zariadenie použiť, napríklad na kontaktovanie banky,“ doplnil Štefanko.

ESET upozorňuje, že útočník môže SMS správu obsahujúcu link na aplikáciu dynamicky meniť. „Používateľom preto nemôžeme odporučiť, aby ignorovali konkrétne správy zaslané od známeho alebo neznámeho zdroja,“ varoval Štefanko.

Používatelia by podľa neho mali vo všeobecnosti sťahovať aplikácie primárne z oficiálneho Android obchodu Obchod Play a aj pri nich kontrolovať, aké povolenia si od mobilného zariadenia daná aplikácia pýta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EsetWBN