Domácnosti zaplatia za elektrinu viac, tvrdí OĽaNO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
MATOVIČ: Vyzval Fica,aby prekazil plán Danka nezmraziť plat poslancov
Predseda strany OĽaNO Igor Matovič počas brífingu na tému: Zaslúžia si poslanci vyššie platy?. Bratislava, 4. november 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 27. januára (WebNoviny.sk) – Opozičné hnutie OĽaNO upozornilo na fakt, že po stredajšom schválení nových cenových rozhodnutí pre distribučné spoločnosti, zaplatia domácnosti na strednom Slovensku v bytových a v rodinných domoch bez trojfázových ističov za elektrinu viac.

„Pre domácnosti na strednom Slovensku, ktoré používajú elektrinu na bežnú činnosť, po novom vzrastie trojnásobne, z 7,7 na 21 eur za megawatthodinu, tarifa za distribúciu elektriny vrátane prenosu elektriny,“ povedal na piatkovej tlačovej besede líder OĽaNO Igor Matovič.

Priemerná domácnosť na strednom Slovensku tak podľa neho zaplatí za elektrinu za rok o 45 eur viac. „Ako je možné, že Robert Fico v priamom prenose roztrhá faktúry a nakoniec všetky domácnosti v bytoch a všetky domácnosti v rodinných domoch, ktoré nemajú trojfázový prúd, zaplatia viac,“ dodal Matovič, ktorý vyzval všetkých predsedov koaličných strán, aby odvolali predsedu regulačného úradu a svojich nominantov v predstavenstvách a dozorných radách distribučných spoločností.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) však Matovičove vyhlásenia odmieta. Vo svojej reakcii tvrdí, že poslanec občanov hrubo zavádzal, keďže v skutočnosti odberateľom SSE-D napríklad v bytoch s rozlohou 50 metrov štvorcových klesnú náklady o vyše 15 percent a v bytoch s rozlohou 70 metrov štvorcových o viac ako 14 percent. Úrad zároveň dodáva, že nedovoľuje nárast povolených výnosov z regulovaných činností jednotlivým prevádzkovateľom distribučných sústav.

Regulátor zároveň apeluje na občanov, aby sa podrobne zaujímali o to za čo, komu a v akej výške platia a ako môžu svoje náklady za energie ešte znížiť. „Úrad bude verejnosť o ďalšom vývoji nákladov na energie, ktoré reálne platia podľa rozhodnutí úradu, v priebehu roka priebežne informovať,“ píše sa vo vyhlásení ÚRSO.

Problém s cenami je podľa KDH aj na východe

Problém s cenami elektrickej energie je aj na východnom Slovensku. Týka sa firiem, samospráv, ale aj obyvateľov, ktorí zaznamenali niekoľkonásobné zvýšenie poplatkov za distribúciu elektriky. Na tlačovej besede v Prešove to uviedol podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Pavol Zajac v reakcii na vyhlásenia predsedu vlády Roberta Fica o tom, že problémy sa týkajú predovšetkým stredného Slovenska.

Zajac pred novinármi uviedol viacero konkrétnych príkladov, kedy samosprávy alebo aj individuálni odberatelia zaznamenali zvýšenie preddavkov za elektrinu. Ozvali sa podľa neho napríklad obce z bardejovského okresu. Médiám preto poskytol mail starostu obce Stebnícka Huta Gabriela Šibu, ktorý v ňom uvádza, že „Východoslovenská distribučná spoločnosť, a.s. (VSD) už druhý rok po sebe zmenila spôsob výpočtu a výšku tarify za prístup do distribučnej sústavy, čím sa zvýšila cena za dodávku a distribúciu elektriny niekde aj o stovky percent“.

Obce na východe boli podľa neho donútené vykonať výmeny ističov na tie s nižšou amperickou hodnotou, čo stálo samosprávy nemalé peniaze. Pre tento rok ale po schválení Úradom na reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zmenila VSD, a.s. metodiku výpočtu tarify a jeho výšku za prístup do distribučnej sústavy, keď už nezáleží na amperickej hodnote hlavného ističa, ale aj na počte fáz.

„Čiže ak starosta na východnom Slovensku v roku 2016 znížil amperickú hodnotu hlavného ističa pred elektromerom a na tomto odbernom mieste má tri fázy, tak sa mu to v roku 2017 vynásobí počtom fáz a strojnásobí sa mu daný poplatok,“ uvádza starosta. Popisuje aj problém zo susedného Becherova, kde sa poplatok za istič zdvihol z 370 eur v roku 2016 na 842 eur pre tento rok, čo je nárast na úrovni 127 percent na jednom odbernom mieste.

Ozvalo sa aj viacero vlastníkov nehnuteľností

Podľa Zajaca sa ozvalo aj viacero vlastníkov nehnuteľností. Občan využívajúci chalupu s nízkou spotrebou elektrickej energie, ktorý za posledné dva roky platil 20 eur, má na ďalší rok zaplatiť v preddavkoch 171 eur. „Príčinou je tarifa za prístup do distribučnej sústavy. V minulom roku bola jedno euro za mesiac, v tomto roku za prvých 16 dní bola 5,4 eura, mesačne teda 11 eur. To je viac ako desaťnásobok. Nárast o 754 percent,“ poznamenal Zajac a dodal: „Cena elektriny na svetových trhoch klesá, na Slovensku s vedomím vlády SR, ktorá má v dozorných orgánoch, ale aj predstavenstvách distribučných spoločností svojich nominantov, takže o navýšeniach vedela, naopak stúpa.“

Člen KDH a energetický audítor Anton Novák uviedol ďalšie príklady, v ktorých sa dopady zmien pre distribúciu elektrickej energie pohybujú v niekoľkých desiatkach percentuálneho navýšenia. Dodal, že neporovnávali iba jednu, ale tri položky, z ktorých sa skladá distribúcia. Konkrétne ide o fixný poplatok reprezentovaný ističom pred elektromerom, variabilnú zložku za distribúciu a fakturáciu za straty pri distribúcii a prenose. „Faktom je, že sa zmenil pomer medzi fixnou a variabilnou zložkou. To spôsobuje najväčší problém aj pri odberateľoch, ktorí sa ozývajú,“ uviedol Novák.

Upozornil aj na veľké regionálne rozdiely pre odberné miesta v domácnostiach. Konkrétne pre tie zaradené v sadzbe D2 je výsledná priemerná cena za distribúciu v rámci spomínaných troch položiek na východnom Slovensku 67 eur, na strednom 53 eur a na západnom Slovensku 51 eur. „Výrazné rozdiely sú aj na vysokom napätí, kde je zapojená prevažná väčšina firiem vlastnou trafostanicou,“ dodal Novák. V porovnaní s ostatnými krajmi tak majú mať firmy na východe elektrinu drahšiu o 20 až 25 percent.

„Na východnom Slovensku máme drahšiu elektrinu nielen v domácnostiach, ale aj vo firmách. Máme tu najdrahšiu vodu na Slovensku. Nemáme tu infraštruktúru, diaľnice a potom sa čudujeme, že tu neprichádzajú investori. Prečo by tu mali prichádzať, keď je tu drahšia elektrina, drahšia voda, nie sú tu diaľnice. Aj preto tu máme najvyššiu nezamestnanosť a najnižšie mzdy,“ dodal Zajac. Zároveň zopakoval výzvu KDH, aby šéf ÚRSO Jozef Holjenčík odstúpil zo svojej funkcie. Takisto vyzval premiéra, aby na post dosadil nového človeka, ktorý „zastaví chaos a nastaví cenu za distribúciu tak, aby ľudia, firmy a samosprávy aj na východnom Slovensku nemuseli platiť niekoľkonásobne viac ako v roku 2016.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičJozef HoljenčíkPavol ZajacRobert Fico
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti